Боротьба за права жінок та свободу слова: в Києві оголосили переможців 5-го Міжнародного конкурсу «Стоп цензурі! Громадяни за вільні країни»

21.09.2018  

У Києві оприлюднили імена переможців 5-го Міжнародного конкурсу «Стоп цензурі! Громадяни за вільні країни», організатором якого виступила громадська організація “Центр UA”.

Конкурс, що увійшов до списку 100 кращих інформаційних кампанії в світі щодо захисту свободи слова від Index Censorship, приймає роботи на основну та спеціальну теми. Цьогорічна спеціальна тема «Жінки. Рівність. Політика» поповнилась роботами про боротьбу за права жінок у країнах Близького Сходу. Серед робіт основної теми конкурсу, які традиційно присвячені захисту свободи слова, більшість стосується проблеми розповсюдження фейкових новин.

Всього на конкурс надійшло 610 робіт різного формату. В проекті взяли участь мешканці 19 країн, зокрема, з Ірану, Італії, Китаю, Македонії, Польщі, Сингапуру та Еквадору. За перебігом конкурсу спостерігали інтернет-користувачі із 93 країн світу.

Із найкращими роботами конкурсу кияни можуть ознайомитись у фойе станції метро Майдан Незалежності до 28 вересня 2018 року, а також в Американському домі до 12 жовтня.

***

Переможцями спеціальної теми «Жінки. Рівність. Політика» стали Ардалана Гавагі / Ardalan Gavahi із роботою «Побач!», а також Фаршада Зареї з постером «Тиха» Silent.

Спеціальна нагорода журі за висвітлення проблеми із захистом прав жінок у країнах Близького Сходу і Африки присуджена Фаршаду Iзапуру / Farshad Isapuor за постер

«Поза критикою»/ Uncritical.

Номінантами спеціальної теми у категорії “Зображення” були: Рамін Бегроузі / Ramin Behrouzi, постер «Стоп цензурі жінок» / Stop censoring women; Могамед Золтані Mohammad Soltani,  постер «Стоп цензурі» / Stop Censorship; Машид Хашемі / Mahshid Hashemi, постер «Жінки. Рівність. Політика» – 1 / «Wоmen. Equality. Politics» – 1.

У категоріях «Вірш», «Гасло», «Текст», «Мультимедіа» журі прийняло рішення переможців не визначати.

Переможців спеціальної теми конкурсу визначило журі у складі Надії Бабинської-Вірної, медіа-експертки, журналістки; Ганни Довгопол,  координатора програми «Гендерна демократія» Фонду ім.Гайнріха Бьолля в Україні; Тетяни Печончик, правозахисниці, голови правління ГО “Центр інформації про права людини»; Ірини Славінської, координаторки кампанії “Повага”, продюсерки радіо “Культура”; Ніни Потарської, консультантки Міжнародної жіночої ліги за мир і свободу.

***

Переможцем основної теми в категорії “Зображення” став Ліджі Янг / Lijie Yang з постером «Управління —  не контроль» Manаgement is not monitoring.

 Номінантами у категорії “Зображення” були: Квівен Лі / Qiuwen Li / постер Fake News«Фальшиві новини»;  Марія Костюкова / Maria Kostiukova, постер Are you sure? / «Ти впевнений?»Патрися Лонгава / Patrycja Longawa, постер Fake News / «Фальшиві новини»;

Мінглян Лі / Mingliang Li, постер Big Brother is watching You / «Великий Брат стежить за

тобою».

Переможцем основної теми в категорії «Вірш» став Артем Полежака / Artem Polezaka за роботу «Радіо 200» / Radio 200.

У категоріях «Гасло», «Текст», «Мультимедіа» журі прийняло рішення переможців не визначати.

Переможців основної теми конкурсу визначило журі у складі: Віри Балдинюк, журналістки, редакторки часопису KORYDOR; Костянтина Марценківського, дизайнера, клуб ілюстраторів Pictoric; Максима Луночкина, активіста, «Лабораторія цифрової безпеки»; Євгена Семененко, дизайнера, Асоціація молодих дизайнерів «Варто»; Насті Станко, журналістки, «Громадське»; Любові Якимчук; поетки, сценаристки.

***

Cпеціальна нагороду від організаторів отримав Антон Гусаковський / Anton Gusakovskiy за серію постерів на теми протидії цензурі і рівного доступу українських жінок до політики (посилання 1234, 56)

***

За результатами голосування інтернет-користувачів переможцями стали:

“Зображення” — Samira Bashar;

“Вірш” — Артем Полежака, “Радіо 2000”;

“Гасло” — Леонід Гапеєв;

“Текст” — Леонід Гапеєв, “Внутрішній голос був правий?”;

“Мультимедіа” — Олена Хімчик, “Шекспір напише не про нас”.

З усіма роботами можна ознайомитись на платформі конкурсу

 www.stop-censorship.net

Фото з відкриття виставки на ст. метро Майдан Незалежності.

Фото з відкриття виставки в Американському домі.

Контакти:
066 748 83 16
cenzuri.stop@gmail.com

Довідково:

Міжнародний конкурс «Стоп цензурі! Громадяни за вільні країни» у 2018 році відбувся вп’яте. Його особливістю є демократичність — участь може взяти кожен охочий незалежно від віку, статі, громадянства, освіти. Конкурс покликаний сприяти широкій дискусії про захист свободи слова, доступу до публічної інформації та протидії  цензурі, а також на суспільно-важливу спеціальну тему. Цьогорічна спеціальна тема — «Жінки. Рівність. Політика».

5-й Міжнародний конкурс “Стоп цензурі! Громадяни за вільні країни” впроваджується в рамках проекту «Прозорість і доброчесність публічного сектору», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2015-2018 рр.

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) є глобальною мережею ООН в галузі розвитку, організацією, яка виступає за позитивні зміни та надає країнам доступ до джерел знань, досвіду та ресурсів задля допомоги людям в усьому світі будувати краще життя. ПРООН співпрацює з понад 170 країнами світу, допомагаючи їм знаходити власні шляхи розв‘язання глобальних та національних проблем в галузі людського розвитку.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right