Чи буває журналіст у безпеці? Все про світові стандарти роботи в умовах збройного конфлікту

16.08.2019  

В Ужгороді 13-14 серпня 2019 року Академія української преси за підтримки Представництва Фонду Фрідріха Науманна за Свободу провела дводенний семінар «Світові стандарти журналістики (в умовах збройних конфліктів)».

 На семінарі були підняті питання про право людини на свободу слова, можливість для журналістів працювати безпечно та особливості інформування населення в умовах збройного конфлікту.

 Керівниця проекту в Україні та Білорусі Фонду Фрідріха Науманна за Свободу Беате Апельт розповіла про феномен політичного фонду в Німеччині та чому політична освіта є цінною для населення, зокрема для українських громадян.

«Ми сповідуємо принципи, близькі з ліберальними ідеями партії вільних демократів  Німеччини, а саме – свобода, особиста відповідальність, відкритість, толерантність, повага до прав людини. Все це аспекти свободи, які так бажані для українців», - підкреслила гостя.

«Фізична безпека журналістів – дуже актуальне питання для України, бо журналістів вбивають, журналісти гинуть…», – зауважив президент Академії української преси Валерій Іванов. Окрім цього професор наголосив на значенні дотримання політичних прав і свобод людини для українського суспільства, які мають бути в основі будь-якого журналістського матеріалу. Саме тому, на думку Валерія Іванова, життя журналістів під загрозою в нашій країні. Бо є ті, кому свобода слова зовсім не вигідна.

«В нинішніх умовах в Україні журналісти крім професійних якостей повинні володіти ще однією – мужністю», - наголосив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

«Фізичні атаки на співробітників медіа на фоні системної безкарності загострюють потребу в розвитку журналістської солідарності. І такі регіональні семінари АУП у партнерстві з НСЖУ є гарною нагодою нашим колегам здобувати знання і про стандарти, і про захист нашої професії».

Андрій Юричко, медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка розповів учасникам семінару про власний досвід роботи в умовах збройного конфлікту. Зокрема, експерт поділився тонкощами роботи в гарячих точках за кордоном.

«Журналіст має усвідомлювати свою місію і нести відповідальність за те, яку інформацію він надає людям, простим громадянам. Я переконаний, що це не просто професія, це покликання! Тому журналіст повинен бути готовим, що в будь якій країні є ті, кому аж ніяк не потрібно, щоб люди знали правду, про що вже зазначав Валерій Іванов».

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки

 Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

 Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right