Відеоблогінг і стандарти: вигадка чи реальність? Як поєднуються відеоблогінг і журналістські стандарти

19.08.2019  

15-16 серпня 2019 року у Львові відбувся семінар «Відеоблогінг: між популізмом і журналістськими стандартами. Як створити унікальний контент», присвячений новомодній професії відеоблогера. Захід організований Академією української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу.

Після вітального слова президент Академії української преси Валерій Іванов розповів учасникам семінару про діяльність Фонду Фрідріха Науманна за Свободу та співпрацю Академії української преси з Фондом.

«У Німеччині кожний фонд пов'язаний з якоюсь партією та ідеологією, з різними цінностями. Ці фонди були створені, щоб перемогти популізм і займатися політичною освітою німців. Фонд Фрідріха Науманна за Свободу сповідує цінності свободи слова, дотримання прав та свобод людини. Нас об'єднують спільні цінності. Саме тому ми плідно співпрацюємо – просуваємо світові стандарти журналістики та вводимо політичне мислення в український простір. Що стосується відеоблогінгу, важливо зазначити, що журналіст – професіонал, який керується стандартами, а блогер – не завжди. Почуваючи таку свободу, відеоблогери повинні усвідомити свою відповідальність за вплив на думку аудиторії, особливо за вплив на формування світогляду юнаків і дівчат», - зауважив експерт.

Андрій Юричко, медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, розповів про те, чому професія відеоблогерів така актуальна і бажана. «Журналіст у своїй роботі керується стандартами. Вони чітко визначені та відомі. У блогера ж ніяких стандартів немає. В цьому між ними колосальна різниця. Відеоблогери вільні у виборі теми, стилю подачі матеріалу. Вони можуть абсолютно суб'єктивно інтерпретувати інформацію і мати при цьому свою цільову аудиторію, яка є відповідною за світоглядом, цінностями, вподобаннями. Категорії етичності, культури й об'єктивності у блогерстві є дуже відносними. Підписники шукають новизни, креативності, свіжого погляду. Відеоблогери, які не стоять на місці, змінюються і створюють якісно унікальний контент, завжди будуть мати кількісні показники у вигляді приросту підписників і власних прибутків», - зазначив медіатренер.

Жанна Кузнєцова, медіатренерка, менторка, режисерка та продюсерка, приділила  увагу темі використання блогів в якості інструменту впливу на свідомість не просто окремими блогерами, а й урядом. Вона зосередила увагу на важливості розвитку критичного мислення та медіаграмотності серед усіх верств населення.

Зокрема, тренер зазначила: «Дотримання журналістських стандартів для блогерів не менш важливе. Особливо, для тих, хто піднімає у свої блогах важливі суспільні, соціально-економічні, політичні теми. Саме тому так важливо розвивати критичне мислення у громадян й підвищувати їх рівень медіаграмотності. Для того, щоб вони могли фільтрувати будь-яку інформацію з найрізноманітніших джерел».

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки 

Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів. 

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right