"Децентралізація - це єдина реформа, яка може вивести наше село з тієї прірви, у якій воно зараз є" - Діана Баринова

03.11.2017  

1-3 листопада 2017 року відбулася Медіашкола децентралізації для регіональних журналістів у Харкові.

Захід організувала Академія української преси за сприяння Програми «ULEAD з Європою», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Шведським агентством з питань міжнародного співробітництва і розвитку (Sida) за інформаційної підтримки Національної спілки журналістів України. Проект спрямований на підвищення якості фахового висвітлення реформи децентралізації в Україні. Навчання проходило під керівництвом провідних експертів та тренерів – Віталія Загайного та Андрія Юричка. 

Протягом трьох днів 25-ть учасників ознайомилися з етапами та цілями реформи, проаналізували питання, які б цікавили п’ять ключових аудиторій (пенсіонери, службовці та чиновники, молодь та громадські активісти, підприємці та фермери, домогосподарки та домогосподарі). Інтерактивний метод проведення тренінгу та використання різних ігрових та медіаформатів викликало ще більший інтерес до теми децентралізації. 

Директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова

У рамках заходу учасники під час прес-конференції поспілкувалися з директором Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діаною Бариновою. Звертаючись до учасників директор зазначила: "Перший основний меседж до вас - виважене ставлення до усього. Краще не написати, ніж написати погано. Бо децентралізацію зараз потрібно виколихувати. Дуже багато всього залежить від ініціаторів реформи та людей, які її сприймають чи не сприймають. Харківщина - досить непростий, багатий промисловий регіон, який входить до п'ятірки найрозвиненіших. Децентралізація - це не просто процес об'єднання, а процес у якому суспільство стає повноправним розпорядником своїх територій. Жителі цих територій будуть вирішувати головне - ідеологію свого розвитку. Децентралізація - це єдина реформа, яка може вивести наше село з тієї прірви, у якій воно зараз є". 

Також на захід завітав голова Старосалтівської об'єднаної територіальної громади, першої на Харківщині, Едуард Коновалов. Він розповів про зміни, які відбулися після об'єднання: "Старосалтівська ОТГ включає 20 населених пунктів, чисельність населення  дорівнює 8 720 осіб. У нас туристична зона, де нараховується близько 63 місць відпочинку, тому влітку чисельність населення зростає приблизно до 60 тисяч. У рамках змін не закрилася жодна школа, в ОТГ є 6 шкіл за 3 дошкільні навчальні заклади. Також вчителі отримали надбавку до заробітної плати у розмірі 20 %, таким чином молодь після закінчення педагогічних ВНЗ йде працювати до наших освітніх осередків". 

Голова Старосалтівської об'єднаної територіальної громади Едуард Коновалов

У рамках Медіашколи децентралізації для регіональних журналістів вперше провели вікторину від ULEAD ЦНАП переможцем якої у Харкові стала Оксана Дудник (Oksana Dudnik), яка дала 6 правильних відповідей на 6 запитань вікторини.
Оксана на своїй сторінці у соцмережі поділилася думками: "Перемога у вiкторинi - це взагалi окрема iсторiя, той випадок, коли зненацька спрацьовує закон "бажання здiйснюються", а допомагають не знання, а логiка i iнтуїцiя, адже я так давно хотiла мати цю книжечку))))

Переможниця вікторини Оксана Дудник

По завершенню Медіашколи, журналісти-учасники підготували матеріали, що висвітлюють особливості реформи децентралізації в громадах області, для публікації в місцевій пресі та в збірнику Академії української преси «Децентралізація в Україні».

За підтримки:

U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Підтримує створення прозорої і підзвітної багаторівневої системи управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right