Звернення комісії з журналістської етики до журналістів, редакторів та власників українскьих ЗМІ

22.11.2004  

Комісія з журналістської етики констатує, що під час президентської виборчої кампанії-2004 спостерігаються численні порушення Етичного кодексу українського журналіста. Особливе занепокоєння викликає необ’єктивне, спотворене висвітлення суспільно значущих подій, однобоке їх тлумачення, відсутність плюралізму. Глядачі й слухачі телерадіоновин, читачі друкованих та Інтернет видань – як центральних, так і регіональних – часто одержують недостовірну інформацію, яка спрямована на підвищення чи зниження рейтингу певного кандидата в президенти.
Комісія наголошує, що більшість подібних порушень трапляються не стільки з безпосередньої вини журналістів, як через тиск на них владних структур і політичних сил, власників і керівників телерадіокомпаній та газет і журналів. Все це призводить до протестів частини журналістських колективів.
Підтвердженням цьому стали:
підтримка 335-а колегами виступу журналістів телеканалів “ICTV”, “Інтер”, “Новий”, “НТН” та “Тоніс” проти цензури;
позиція семи журналістів “Телевізійної служби новин” каналу “1+1”, які на знак протесту проти недотримання професійних стандартів телекомпанією звільнилися з роботи;
ініціатива журналістів програми “Вісті” НТКУ та їх колег з “ICTV” підписати угоду з керівниками телекомпаній про редакційну політику;
звільнення ведучого програми “Вісті” на Першому національному телеканалі за відмову читати новини за “темниками”;
акція журналістів проти цензури біля Київського телецентру 16 листопада 2004 р.
Зважаючи на ці обставини і з метою сприяння журналістам чесно виконувати свій професійний обов’язок, врегулювання конфліктних ситуацій між працівниками та власниками мас-медіа Комісія вважає доцільним рекомендувати усім творчим колективам розробити і підписати угоду про засади редакційної політики та взаємопорозуміння між журналістами і керівниками та власниками ЗМІ. Основою такої угоди, на думку Комісії, має стати Етичний кодекс українського журналіста. Особливу увагу при цьому Комісія пропонує звернути на такі пункти Кодексу:
1. Свобода слова та висловлювань є невід’ємною складовою діяльності журналіста.
2. Служіння інтересам влади, а не суспільства, є порушенням етики журналіста.
6. Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста.
16. Журналіста не можна службовим порядком зобов’язати писати чи виконувати будь-що, якщо це суперечить його власним переконанням чи принципам.
Комісія закликає журналістів ініціювати створення редакційних кодексів (угод) про професійні засади діяльності, а редакторів та власників ЗМІ – сприяти запровадженню таких документів.
Ухвалено на засіданні Комісії з журналістської етики 17 листопада 2004 року.
Голова Комісії
Володимир Мостовий

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right