Заява комісії з журналістської етики щодо висвітлення телерадіокомпанією “ВІДІКОН” (м. Суми)

22.11.2004  

До Комісії з журналістської етики надійшли звернення, підписані 155-а сумськими телеглядачами, в яких йдеться про те, що ТРК “ВІДІКОН” (назва розшифровується як “ВІддзеркалення ДІйсності, КОНтрастність думок та поглядів”) виявляє однобокість та тенденційність у висвітленні подій. Не об’єктивність, а популяризація точки зору влади стала очевидним пріоритетом “ВІДІКОНу” й у висвітленні недавнього конфлікту між студентами і викладачами трьох сумських вузів з одного боку та керівництвом створюваного Сумського національного університету, місцевими посадовцями і міліцією з іншого боку.
Подібні звернення надійшли також від Вільної профспілки “Воля” СумДУ, Громадського комітету національної безпеки України, Інституту “Республіка”.
Члени Комісії зустрілися із підписантами звернення, представниками студентської акції протесту, керівництвом ТРК “ВІДІКОН”, детально ознайомилися із записами передач цієї студії стосовно проблеми об’єднання трьох сумських вузів в один національний університет.
Розглянувши подані матеріали, Комісія констатує, що телерадіокомпанія “ВІДІКОН” порушила норми журналістської етики, систематично виявляючи неповагу до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про причину студенстської акції протесту і хід самої акції та події навколо неї. Наприклад, коли у центрі Сум було встановлено наметове містечко, “ВІДІКОН” розтиражував твердження місцевої влади про те, ніби там поселилися в основному підозрілі люди у камуфляжах і члени УНСО, хоч насправді поруч із кількома десятками студентів перебувало 12 охоронців наметового містечка, яких командирував туди Інститут “Республіка” на прохання самих студентів. Телеглядачам постійно нав’язувалася думка, що студентів підбурюють якісь політичні сили щоб дестабілізувати обстановку в регіоні. Хоч акція набула всеукраїнського розголосу, “ВІДІКОН” про це не обмовився й словом. Коментуючи цю неординарну подію тільки з позиції місцевих посадовців, телекомпанія постійно підкреслювала своє негативне ставлення до неї. У новинах студентам жодного разу не було надано можливості висловити свою точку зору.
У циклі “прямих ефірів”, присвячених об’єднанню вузів, брали участь лише ті, хто поділяє думку влади про доцільність такого об’єднання. Як пояснив головний редактор “ВІДІКОНу” Олександр Данильченко, телекомпанія ставила за мету роз’яснити доцільність указу Президента України про створення у Сумах єдиного національного університету. До речі після того, як Президент відмінив свій указ, телеглядачі не почули роз’яснення причини цього. Із 15 учасників “прямих ефірів” лише на останній п’ятий було запрошено представницю студентсього опору, але і її ведуча весь час перебивала, не даючи змоги до кінця висловити позицію протестуючої молоді.
Комісія вважає, що таке однобоке, необ’єктивне висвітлення подій ТРК “ВІДІКОН”, підкреслене служіння інтересам влади, а не суспільства дискредитує засоби масової інформації, дезінформує саму владу, позбавляючи її можливості ознайомитися з думкою громадськості про її ж, влади, рішення.
Зразком журналістського суб’єктивізму став телефільм про сумські події “Ми хочемо правди”, створений на “ВІДІКОНі”. Розповідь про наметове містечко у ньому проілюстрована переважно міліцейськими оперативними зйомками, в яких фігурують досить сумнівні факти й аргументи. Авторські коментарі у фільмі малодоказові, нерідко безтактні. Глядачеві нав’язується думка, що у спокійне життя сумчан втручаються ворожі сили. Подібне “розвінчування” “ворожих антисуспільних сил” лише компрометує саму тележурналістику.
На жаль, ТРК “ВІДІКОН” і далі продовжує тенденційну інформаційну політику, що проявилася під час проведення кампанії по виборах президента України.
Комісія з журналістської етики засуджує незбалансованість, тенденційність, викривлення дійсності телерадіокомпанією “ВІДІКОН”. Комісія закликає колег ТРК “ВІДІКОН” відповідально ставитися до своєї професії і пам’ятати про своє покликання служити інтересам суспільства.
Ухвалено Комісією з журналістської етики 17 листопада 2004 р.
Голова Комісії Володимир Мостовий

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right