«Голова, який хоче, щоб у громаді щось робилося, повинен спати не більше 4 годин на добу» - Артур Шевцов

27.01.2018  

24-26 січня 2018 року в Дніпрі відбулася Медіашкола децентралізації для регіональних журналістів. 

Тренери Андрій Юричко та Віталій Загайний

Захід організувала Академія української преси за сприяння Програми «U–LEAD з Європою», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Шведським агентством з питань міжнародного співробітництва і розвитку (Sida) за інформаційної підтримки Національної спілки журналістів України. Проект спрямований на підвищення якості фахового висвітлення реформи децентралізації в Україні. Навчання проходило під керівництвом провідних експертів та тренерів – Віталія Загайного та Андрія Юричка. 

Протягом трьох днів 15-ть учасників ознайомилися з етапами та цілями реформи, проаналізували питання, які б цікавили п’ять ключових аудиторій (пенсіонери, службовці та чиновники, молодь та громадські активісти, підприємці та фермери, домогосподарки та домогосподарі). Інтерактивний метод проведення тренінгу та використання різних ігрових та медіаформатів викликало ще більший інтерес до теми децентралізації. 

У рамках заходу учасники під час прес-конференції поспілкувалися з директором Дніпропетровського центру розвитку місцевого самоврядування Оленою Тертишною, яка розповіла про роботу центру: «У цьому році ми дещо змінили свої пріоритети, запланувавши 162 заходи на 2018 рік. Ми хочемо почати активно працювати з районними радами, тому що у цьому році стартує реформа субрегіонального рівня. І на цьому рівні кількість районів зменшиться, також зменшиться кількість функцій, які вони будуть виконувати. Зокрема, вони будуть відповідати за безпеку, вищу освіту та вищою медициною. Тому в нас розширяється коло партнерів і, відповідно, змінюються напрямки – на сьогодні їх сім. Я живу в Солом’янській ОТГ, яка розробила концепцію освітньо-культурно-спортивного простору громади. Цю концепцію на озброєння взяли Міністерство освіти і науки України та Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. У школі, що знаходиться у цій ОТГ відкрито перший в Україні сільський інклюзивно-ресурсний центр. Він дозволить дітям з обмеженими можливостями навчатися разом з іншими дітьми, які щодня ходять до школи. Ми хочемо сформувати модель розумної громади. Яка це розумна громада? Це та, де якісно розвиваються усі послуги муніципальної сфери, де створена хороша інфраструктура, де гарно себе почуває людина, де обов’язково є хороший інтернет, тому що сьогодні без цього нікуди і молодь, до речі, від цього потерпає».

Директор Дніпропетровського центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна

Окрім того у рамках Медіашколи відбулася прес-конференція з головою Вакулівської ОТГ Артуром Шевцовим. «Наша громада входить до числа перших 159 громад, які були створені у 2015 році. На сьогодні ми впевнені, що наша країна іде правильним шляхом. Ми досягли успіху лише тому, що навчалися самі та навчали наших людей. У нас велика територія, яка нараховує 18 сіл та невелику кількість населення – 3100 жителів. Територія була депресивна і за ціль ми на прикладі маленької територіальної громади зробити швидкі позитивні перетворення. І такі опорні точки – це робота над поповненням бюджету зі свого власного, написання проектів та залучення коштів. При тому, що навантаження буде зростати, коштів не буде вистачати, тому потрібно шукати надходження ззовні. Якщо з 10 проектів виграє 2-3, я буду безмежно щасливий. Написати гарний проект – важко, а отримати кошти – ще важче. Голова, який хоче, щоб у громаді щось робилося, повинен спати не більше 4 годин на добу».

Голова Вакулівської ОТГ Артур Шевцов

Учасники побували на брифінгу начальника управління з питань розвитку адміністративних послуг Дніпро ОДА Олени Лічманенко за підсумками роботи в сфері надання адміністративних послуг у 2017 році. Одразу по завершенні брифінгу для учасників була організована екскурсія до ЦНАПу. Лівобережний ЦНАП надає 219 послуг. На початку року запрацювало дві станції для видачі документів для виїзду закордон. За 15 днів цього року в ЦНАПі було надано майже 300 таких послуг.

Заступник начальника управління з розвитку адміністративних послуг дерегуляції бізнесу департаменту економічного розвитку Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олена Лічманенко

У рамках Медіашколи децентралізації для регіональних журналістів провели чергову вікторину від ULEAD з Європою: створення ЦНАП переможцем якої у Дніпрі стала Марія Курач, яка дала 6 правильних відповідей на 7 запитань вікторини.

Переможниця вікторини у Дніпрі Марія Курач

По завершенню Медіашколи, учасники підготували матеріали, що висвітлюють особливості реформи децентралізації в громадах області, для публікації в місцевій пресі та в збірнику Академії української преси «Децентралізація в Україні».

За підтримки:

U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Підтримує створення прозорої і підзвітної багаторівневої системи управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right