У столиці відбулася 12-та Медіашкола децентралізації для регіональних журналістів

01.02.2018  

24-26 січня 2018 року АУП провела чергову Медіашколу децентралізації для регіональних журналістів у м. Києві.

Захід організувала Академія української преси за сприяння Програми «U-LEAD з Європою», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за інформаційної підтримки Національної спілки журналістів України. Проект спрямований на підвищення якості фахового висвітлення реформи децентралізації в Україні. Навчання проходило під керівництвом провідних тренерів – Сергія Чернявського та Анатолія Шалаєва.

Протягом триденного тренінгу учасники ознайомилися з етапами та цілями реформи, проаналізували питання, які б цікавили п’ять ключових аудиторій (пенсіонери, службовці та чиновники, молодь та громадські активісти, підприємці та фермери, домогосподарки та домогосподарі). Побували на прес-конференції голови Відокремленого підрозділу Київського Центру Розвитку Місцевого Самоврядування та поспілкувалися з головою Пісківської ОТГ, Анатолієм Рудніченком.

Олег Любімов, директор Київського центру розвитку місцевого самоврядування зазначив: «Ідею децентралізації наші люди розуміють по-різному. Є досвід у багатьох, зокрема, східноєвропейських країнах, яким процес децентралізації давня нелегко. Там також є місцеві ОТГ, але  об’єднання так і не відбулося. Вони одразу пішли на вибори по новому адміністративно-територіальному поділу, натомість в Україні дали можливість проводити об’єднання добровільно. Так чи інакше, досвід показує, що реформа децентралізації – не примха можновладців, а єдиний вірний шлях. Але система влади, яка була продиктована в радянський час і збережена сьогодні себе вичерпала. Вона не дає можливості нашим селам і регіонам розвиватися». Директор також повідомив: «Як показує досвід, на Київщині уже є громади, де є також інтереси великого, малого і середнього бізнесу. Вони вже об’єдналися в територіальну громаду і очікують на призначення виборів у ЦВК. Є і села, в яких активісти (люди середнього рівня достатку) самі виступають ініціаторами об’єднання в громаду. І коли сільські депутати і голови нещиро бажають об’єднатися, ці активісти своєю енергією і ентузіазмом підштовхують до об’єднання». Щодо діяльності Київського центру розвитку місцевого самоврядування у цьому напрямі, Олег Вікторович сказав: «Важливим завданням центру є те, щоб  надати методичну, організаційну, фахову та консультаційну допомогу з питань місцевих фінансів, комунікацій, просторового планування, муніципальних послуг та регіонального розвитку для посадових осіб органів місцевого самоврядування під час об’єднання ОТГ та після проведення виборів».

Анатолій Рудніченко, голова Пісківської ОТГ також відповів на запитання журналістів-учасників щодо розвитку своєї громади. Він повідомив: «У цьому кварталі в с. Піски, яке раніше було зоною відпочинку для робітників з Києва та області, планується отримати статус курорту місцевого значення. Хочемо надати сучасні можливості для розвитку курортології,  зокрема, відкрити міжнародний центр йоги та спортивну базу». 

По завершенню Медіашколи, учасники підготували матеріали, що висвітлюють особливості реформи децентралізації в громадах області, для публікації в місцевій пресі та в збірнику Академії української преси «Децентралізація в Україні».

Переможниця вікторини у Києві Наталія Кудрявцева

У рамках Медіашколи децентралізації для регіональних журналістів провели чергову вікторину від ULEAD з Європою: створення ЦНАП переможцем якої у Києві стала Наталія Кудрявцева, яка дала 7 правильних відповідей на 7 запитань вікторини. 

За підтримки:

U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Підтримує створення прозорої і підзвітної багаторівневої системи управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right