Інформаційне протиборство: чому важливо працювати за стандартами та як журналісту забезпечити власну безпеку

18.07.2019  

Реалії журналістської роботи під час створення матеріалів, в основу яких покладено питання конфлікту, може спричинити суворі наслідки. А проблема переслідувань журналістів має системний характер. Ми можемо й надалі сперечатися з приводу стандартів професії, межі дозволено під час збору інформації, обурюватися проти бездіяльності влади щодо покарань за перешкоджання журналістської діяльності, а можемо спільними зусиллями покращувати медіаконтент навіть за умов гібридної інформаційної війни.

Саме з такою метою Академія української преси спільно з Національною спілкою журналістів за підтримки Фонду Конрада Аденауера (філія у Харкові) організувала семінар «Журналістика конфліктів: стереотипи, лексика, акценти. Фізична безпека журналістів та боротьба із безкарністю», що відбувся 11-12 липня 2019 року у Харкові.

Під час заходу президент Академії української преси Валерій Іванов наголосив, що ті медіатравми, яке отримує суспільство споживаючи не перевірену інформацію впливає на територіальну цілісність: «Я не розумію, чому журналісти нехтують усталеними стандартами професії. Вони елементарні, не потребують надзусиль. Дотримуючись їх, робота в медіасфері гарантує як власну безпеку так і вдячну аудиторію, — каже експерт. — Журналісти мають підвищувати інформаційну культуру, зміцнювати громадянське суспільства, зрештою – сприяти подоланню дезінформації та встановленню миру, а не пропагувати популізм».

Голова Національної спілки журналістів України, член виконкому Європейської федерації журналістів, Сергій Томіленко відзначає, що фізичну агресію проти журналістів можна зупинити лише вагомим покаранням нападників: «Для цього насамперед правоохоронці мають проводити оперативні ефективні розслідування і упевнювати нас у бажанні захистити журналістів».

«Конфлікт ділить на декілька етапів. Наприклад, явний конфлікт – це коли сторони заявляють відкрито про своє незадоволення і про свої вимоги, — підкреслює медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко —  Зазвичай, конфлікти мають латентні характеристики. Причиною конфліктів можуть бути: обмеження ресурсів, потреби людини, інформація та зв’язок, міжособистісні відносини тощо. Прямим завданням журналіста є зобразити в матеріалі думку обох сторін, без винятку».

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right