Медіаграмотність і критичне мислення – запорука нашого майбутнього

21.10.2021  

19-21 жовтня 2021 року пройшов авторський онлайн-тренінг «Digital trainer: антитіла до інфодемії». Організувала захід Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу. 

Тренерами заходу були Тетяна Іванова, медіаексперта, докторка педагогічних наук, професорка, медіа та бізнестренерка, авторка численних підручників, посібників,  монографій, методичних рекомендацій з проблем формування  медіаграмотності та освіти дорослих, Олександр Гороховський, медіа-тренер, керівник фактчек-проекту «БезБрехні». 

Протягом трьох днів учасники доводили актуальність медіаграмотності в епоху глибинних маніпуляцій та діпфейків; розбиралися у функціонуванні медіа у сучасному інформаційному середовищі, у сутності та природі маніпуляцій; як маніпулюють емоціями споживача й тощо. 

Валерій Іванов зауважив: «Практичні навички, які надаються на цьому тренінгу, надзвичайно важливі для реалізації функцій критичного мислення. Це актуально, це потрібно, і ми це даємо».

Тетяна Іванова поділилася думками: «Закінчився передостанній тренінг проекту АУП і Фонду Фридриха Науманна "Digital teacher: антитіла до інфодемії". На цей раз учасниками тренінгу стали професорсько-викладацький склад і студенти Маріупольського державного університету. У цьому навчальному закладі проблемам медіаграмотності та критичного мислення приділяють серйозну увагу з самого початку гібридної війни. Бо саме вони, маріупольці, не за оповіданнями знають, що таке війна. Студенти та викладачі усвідомлюють, що саме їх місто – є стратегічним форпостом, опором російській агресії. І для того, щоб зберегти кордони своєї Батьківщини – треба бути вкрай обізнаними в інформаційних впливах та маніпуляціях, фейках та ботах. І запорукою є наша медіаграмотність та критичність мислення. Дуже символічно, що саме цей захід прийшли привітати ректор Маріупольського державного університету професор Трофименко Микола Валерьович та декан факультету филолгії та масових комунікацій професор Безчотнікова Світлана Володимирівна.  Ця увага з боку поважного керівництва невипадкова. Саме на факультеті на кафедрі соціальних комунікацій створена Лабораторія медіаграмотності, діяльність якої спрямована на весь регіон Донецького краю. А це означає, що медіаграмотності – БУТИ! Дякую учасникам тренінгу за змістовні дискурси та активну участь у нашому заході».

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right