Медіаінформаційна грамотність в 10-11 класах: презентовано нову навчальну програму та посібник для вчителя

24.05.2024  

Розвиток шкільної медіаосвіти – пріоритетний напрям роботи Академії української преси вже майже 15 років.
23 травня 2024 року сталася непересічна подія – презентовано фундаментальний навчально-методичний комплекс для закладів освіти України:

  • навчальна програма “Основи медіаінформаційної грамотності. 10–11 класи” (автори: О. Мокрогуз, О. Желіба), яка є продовженням низки програм АУП для закладів освіти з навчання медіаграмотності, та може бути використана для запровадження курсів за вибором, факультативних курсів, занять гуртків;
  • посібник “Основи медіаінформаційної грамотності. 10–11 класи. Посібник для вчителя” (автори: О. Мокрогуз, О. Желіба, М. Запорожченко), який містить дидактичні матеріали та розробки занять для викладання курсу “Основи медіаінформаційної грамотності. 10–11 класи”, повністю відповідає структурі програми, разом з якою становить єдиний навчально-методичний комплекс.

“Фактично, цей комплекс є логічним завершенням низки навчальних програм та посібників Академії української преси для викладання медіаосвіти в школах України, починаючи з початкової школи і от, завершуючи 10–11 класами, що сприяє системному формуванню навичок критичного сприйняття інформації школярів. Наразі програма знаходиться на фінальному етапі отримання грифу від Міністерства освіти і науки України”, – зауважив Максим Запорожченко, менеджер медіаосвітніх програм АУП, завідувач центру цифрової освіти та медіакультури Миколаївського ОІППО, співавтор комплексу. 

Презентуючи посібник, який повністю відповідає структурі навчальної програми Олександр Мокрогуз, завідувач кафедри суспільних дисциплін та методики їх викладання Чернігівського ОІППО імені К. Д. Ушинського, кандидат педагогічних наук, доцент, співавтор комплексу, зазначив: “Коли визріла ідея про те, що має бути посібник, то найперше завдання, яке ми поставили перед собою – він повинен бути зрозумілим для вчителя. Робити його як конспект уроку для освітян, які працюють в 10–11 класах, як каже сучасна мова – це не “комільфо”. І ми зрозуміли, що потрібно створити щось нове, тобто, розробити і теоретичну, і практичну частини, щоб наші талановиті вчителі, маючи такий матеріал, провели дуже якісні заняття”.

Варто зазначити, що елементи програми та посібника можуть бути використані й під час курсів підвищення кваліфікації педагогів і для навчання студентів. 

“Коли творяться університетські програми, то там є така складова як “гнучкі навички” або soft skills. Тобто, крім обов’язкових професійних навичок і компетентностей, здобувач вищої освіти повинен мати загальні, які сприяють його розвитку як фахівця і як людини. А оскільки медіаграмотність є однією з таких “м’яких” навичок, то цілком логічно використовувати елементи нашого комплексу для і навчання першокурсників”, – відзначив Олександр Желіба, доцент катедри політології, права та філософії Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, кандидат педагогічних наук, учитель історії Ніжинського ліцею Ніжинської міської ради при НДУ ім. М. Гоголя, учитель-методист, співавтор комплексу. 

Сподіваємося, що презентовані видання стануть у нагоді педагогам при підготовці до нового 2024/25 навчального року, адже навички медіаінформаційної грамотності в нинішніх умовах життєво важливі, як для дорослих, так і для дітей. 

Запрошуємо до перегляду презентації, під час якої автори поділилися секретами успішного викладання медіаграмотності, а також до вільного завантаження та використання програми й посібника у професійній діяльності.

Також нагадаємо, що освітяни, які проведуть заняття за посібниками АУП та заповнять коротку анкету-апробацію, отримають електронний сертифікат від Міністерства освіти і науки України та Академії української преси.

Усі посилання додаємо:

Ефір: https://www.youtube.com/watch?v=RHLdWps0Qgo 

Програма: https://medialiteracy.org.ua/osnovy-mediainformatsijnoyi-gramotnosti-10-11-klasy-navchalna-programa/ 

Посібник для вчителя: https://medialiteracy.org.ua/osnovy-mediainformatsijnoyi-gramotnosti-10-11-klasy-posibnyk-dlya-vchytelya/ 

Форма-апробація: https://forms.gle/pQpbkMC9GW3hnfyv7 

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right