Медична реформа: правильний підхід до висвітлення інформації

17.01.2018  

16-17 січня 2018 року Академія української преси завітала до міста Суми для проведення семінару «Як зрозуміло писати про медичну реформу». Захід організований Академією української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна в Україні за фінансуванням Міністерства закордонних справ Німеччини.

Андрій Юричко Євгеній Гончар, Валерій Іванов, Володимир Олійник та Олена Ткаченко

Менеджер проекту Фонду Фрідріха Науманна за Свободу Володимир Олійник познайомив учасників з діяльністю Фонду, зауважив, що основна з його цілей -   сприяти зміцненню свободи та гідності людини в усіх сферах суспільства.

Олена Ткаченко, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри журналістики та філології Сумського державного університету висловила думку щодо актуальності теми заходу та повідомила, що знання отримані на семінарі студенти використовуватимуть в своїй роботі надалі: «Тема цікава, актуальна, оскільки медична реформа є життєво необхідною не тільки для нашого регіону, а й для всього українського суспільства. Студенти з великим інтересом взяли участь у заході. Значну роль в ефективності семінару відіграли роздаткові матеріали, презентації експертів. Питання, порушені на заході, в майбутньому сприятимуть підготовці якісних журналістських  матеріалів з проблем медицини».

Під час заходу медіатренери та експерти обговори з учасниками тему медичної реформи. Зазначили, що наступні декілька років очікуються суттєві зміни в системі охорони здоров'я. Суспільство потребуватиме відповідей на запитання та вимагатиме об'єктивної інформації. І саме від якості інформування пацієнтів та лікарів буде залежати успіх реформи.

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив наступне: «Коли тема стосується матеріалів на медичну тематику, завжди треба враховувати право людини на збереження інформації про стан здоров'я, діагноз чи процедуру лікування. Звичайно, коли йдеться про публічних людей, які можуть займати важливу посаду, то факт звернення до лікаря (наприклад, до нарколога чи психіатра) — так само становить медичну таємницю, але в цьому випадку вже є суспільно важливим. І тут аудиторія має знати, від чого і чому лікується ця особа. Але звичайна людина, має право на збереження цієї інформації, якщо не дала свою згоду і не усвідомила ризики оприлюднення». 

Медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко наголошував учасникам про попит серед аудиторії на матеріали, що стосуються медичної тематики: «Матеріали на медичну тематику дуже часто несуть ризик спекуляції. Здоров'я людини, її близьких, її дітей — завжди буде в центрі уваги. Цим безсоромно користуються, коли хочуть підірвати довіру до лікування чи медикаментів. Лише доказова медицина — повне вивчення позитивних чи негативних наслідків для людини, процедуру лікування чи застосування ліків — має бути в основі журналістських матеріалів».

Андрій Юричко

«Журналістів, які можуть кваліфіковано та доступно писати про медицину не багато. Незважаючи на те, що тема охорони здоров'я є надзвичайно цікавою. Моя порада для молодих журналістів — розібратись у принципах функціонування системи  охорони здоров'я і це стане вашою конкурентною перевагою» — підкреслив Євгеній Гончар сімейний лікар, експерт медичної групи коаліції громадських організацій Реанімаційного Пакету Реформ (РПР), член Громадської ради при МОЗ України.         

Євгеній Гончар

 

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right