Нова ера медіатренерів в Україні. Передові техніки від АУП

09.03.2024  

В умовах інформаційного хаосу Академія української преси завжди запрошує до активної боротьби з дезінформацією. В час, коли можливості штучного інтелекту(ШІ) ще не в змозі повною мірою захистити нас від інформаційних атак, важливо об'єднати зусилля та знання, щоб протистояти загрозам, що підривають основи нашої думки, емоцій, відчуттів.  

А чи, дійсно, ШІ зможе нас захистити і чи не потрібно від нього триматися осторонь, АУП розповідала учасникам 6-7 березня 2024 року в межах проєкту «Медіатренер країни», що відбувся офлайн у Києві. 

Цьогоріч акцент постав на інформаційніх технологіїяхта методиках безпеки, виходячи за рамки традиційного розуміння цифрової оборони. Учасники знайомляться з новітніми цифровими можливостями, які можна ефективно інтегрувати в тренерську діяльність, та дізнаються про нетрадиційні прийоми захисту в інформаційному просторі. Урізноманітнили свій арсенал викладацьких вправ та підходів. 

До заходу долучились 20 мультиплікаторів медіаграмотності, які амбітно беруть на себе роль медіатренерів, щоб підвищити стійкість українського суспільства перед обличчям інформаційних викликів.

«Медіаграмотність розставляє нові акценти та ставить нові завдання перед медіапедагогами. — Переконана Тетяна Іванова, медіаекспертка Академії української преси, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри соціальних комунікацій Маріупольського державного університету. 

  • От і цей тренінг не був виключенням. Під час війни дуже погіршився емоційний фон українського населення. І це зрозуміло. Щоденні трагедії, втрати найдорожчих не можуть не відобразитися на настрої, а саме головне, на психіці. Але й новини та їх подача у сучасних медіа теж не додають мотивації та настрою. Як не попастись у пастку активного кола емоцій Р. Плутчека, як не стати жертвою психічного оніміння і намагатися сприймати дійсність мужньо, але адекватно — все це завдання сьогодення для наших медіапедагогів» 

«Сучасна інформаційна війна — це війна наративів і, до речі, не така вже вона й "холодна", ця інформаційна війна, а іноді призводить і до людських жертв. Тому було приємно побачити людей із різних куточків України, які не тільки готові були ретельно розібратися із фейками, визначити наративи та засоби протидії ворожим інформаційним впливам, але й готові донести отримані знання до широкої авдиторії», — сказав Сергій Штурхецький, голова Незалежної Медіа-Профспілки України.

«У світі, де зловмисники невпинно вдосконалюються, єдиний надійний захист — постійна пильність і невгамовне прагнення до знань. Перевіряйте двічі, довіряйте обережно». — зауважив Павло Білоусов, експерт з питань цифрової безпеки ГО «Інтерньюз-Україна», консультант Школи цифрової безпеки DSS380, експерт проекту TrollessUA. 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right