Онлайн-навчання по-новому разом з Тетяною Івановою і Світланою Ізбаш

25.02.2021  

22-24 лютого 2021 року пройшов авторський онлайн-тренінг «Digital trainer: антитіла до інфодемії». Організувала захід Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу. 

Тренерками заходу були Тетяна Іванова, медіаексперта, докторка педагогічних наук, професорка, медіа та бізнестренерка, авторка численних підручників, посібників,  монографій, методичних рекомендацій з проблем формування  медіаграмотності та освіти дорослих та Світлана Ізбаш, медіатренерка, кандидатка педагогічних наук, доцентка, дослідниця андрагогічних принципів онлайн-навчання дорослих, розробниця багатьох вправ з медіаграмотності на цифрових онлайн ресурсах. 

Цього разу вебінар відвідали викладачі Харківської академії Національної гвардії України. 

Валерій Іванов зауважив: «Це новий тренінг в нашій лінійці навчання медіаграмотності. Ми продовжуємо навчати викладачів різних дисциплін елементам критичного мислення та перевірки інформації».

Тетяна Іванова поділилася думками: «Сьогодні, у часи гибрідної та інформаційної війни, медіаграмотність та критичне мислення військовослужбовців — є запорукою безпеки та гарантією збереження миру й національної незалежності нашої країни. Ми вже багато говорили про те, що медіаграмотність - це стратегічна компетенція кожного громадянина України.  І показово, що саме Академія Української преси  продовжує розвивати цю компетентність не тільки з вчителями та учнями шкіл, а й виходить на загальногромадянський  рівень протистояння інфодемії. Ми запропонували колегам інноваційний формат навчання медіаграмотності, а саме за допомогою різноманітних онлайн інструментів та методів. У диспутах, різноманіних брейнстормінгів та ділових ігор на платформах Padlet, Mentimeter, Miro, Kahoot та ін., військовослужбовці робили на перший погляд, прості, але дуже  смислові алегоричні висновки: «Яке серце повинен мати український військовослужбовець?» – «Хоробре, великодушне, безстрашне». «Які якості вихованої поведінки мають бути сформовані у українського військового?» «Це толерантність, любов до Батьківщини, сила духу й принциповість». Впевнені, саме з такими захисниками наша країна буде у безпеці».

Світлана Ізбаш відзначила: «Навчитися один раз і на все життя неможливо! Особливо коли мова йде про медіаграмотність. Інформаційний світ настільки насичений і так швидко оновлюється, що постійно з’являються нові засоби впливу на громадян, які важко розпізнати, не володіючи інструментами захисту від деструктивних явищ в інформаційному просторі. Про такі інструменти йшлося на нашому заході з медіаграмотності, проведеному у форматі онлайн-тренінгу. Під час навчання ми акцентували увагу на 3-х головних уміннях медіаграмотної людини: 1) уміння розрізняти факти і суб’єктивні думки у повідомленнях; 2) вміння відрізняти інформацію від пропаганда у медіапродуктах; 3) уміння ідентифікувати свої емоції та прогнозувати наслідки їх впливу. Навчання медіаграмотності відбувалось за авторською програмою та унікальною методикою на онлайн-ресурсах для коллаборації та спільної комунікації, що сприяло забезпеченню високого рівня мотивації до оволодіння уміннями та навичками медіаграмотності завдяки можливості кожного учасника реалізувати свої творчі здібності. Ефективність процесу онлайн-навчання медіаграмотності у такий спосіб полягає в тому, що завдяки цифровим інструментам онлайн-навчання створюються умови часткового занурення у віртуальне освітнє середовище наближені до офлайн-навчання, де в результаті активної взаємодії учасників відбувається формування нових компетентностей медіаграмотності, а головне розвивається нове ставлення до отриманої інформації, що призводить до переоцінки сталих форм поведінки та мислення».

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right