Перевіряй, а вже потім оприлюднюй – вебінар про стандарти журналістики в умовах пандемії та кризи 11-12 червня

02.07.2020  

Тільки офіційні перевірені джерела інформації мають лягати в основу журналістських матеріалів про covid-19. А що робити, якщо дані в офіційних джерелах на різних ресурсах різняться? Це розбирали на вебінарі «Стандарти журналістики в умовах пандемії та кризи. 11-12 червня», який провела Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за свободу.

«В першу чергу, треба вивчити процедуру внесення даних, - вважає державний експерт Департаменту медичних послуг Міністерства охорони здоров’я України Євген Гончар. – Дані за сьогоднішній день можуть відрізнятися навіть в офіційних джерелах через різні методики оцінки та збору даних. Але за декілька днів статистика виправляється і не треба шукати теорій змови чи спроб приховати інформацію, там де цього не існує. Завжди перевіряйте дані через декілька днів, навіть якщо ви вважаєте, що змін там бути не може».

Тепер в Україні існує чотири офіційні ресурси з оперативною інформацією про covid-19, якими можуть користуватися українці.

Міністерство охорони здоров’я - https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov

Кабінет міністрів України - https://covid19.gov.ua/analitichni-paneli-dashbordy

Рада національної безпеки та оборонги України - https://covid19.rnbo.gov.ua/

Національна служба здоров’я України - https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard

«Стандарти журналісти наполягають на ретельній перевірці джерел інформації та фактів, які журналісти збираються викласти у публікації, - стверджує доктор філологічних наук, президент АУП Валерій Іванов. – Щоб несвідомо не вводити в оману аудиторію, кожен факт варто перевіряти мінімум в трьох джерелах. Деякі закордонні інформаційні агентства піднімають планку стандартів вище – перевіряють в чотирьох чи п’яти. Це має бути напрямком для роботи і для українських журналістів».

Про практичну сторону covid-19, яким чином вірус проявляється, чи потрібно носити одноразові рукавиці разом із маскою розповів лікар-інфекціоніст, кандидат медичних наук, викладач Юрій Жигарєв.

Про напрямки роботи фонду Фрідріха Науманна за свободу розповів координатор проєктів фонду Володимир Олійник.

👨‍🏫Академія української преси сприяє критичному споживанню медіа, дотриманню стандартів журналістики, навчає основам медіаграмотності вчителів, дітей та дорослих.

Долучайтеся до діяльності АУП на нашій ФБ сторінці та сайті чи за нашими хештегами.

#АУП #тренінги_АУП #вебінари_АУП #журналістика #медіа #медіаграмотність #media #journalism #стандарти_журналістики

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right