Писати про євроінтеграцію на регіональному рівні не складно, але треба зважати на потреби аудиторії

07.12.2017  

6-7 грудня 2017 року в Чернігові журналісти та студенти взяли участь у семінарі «Імплементація Угоди про асоціацію Україна-ЄС: як працювати регіональному журналісту». Учасники дізнались про те,  як писати в регіонах про реформи та євроінтеграцію, європейський досвід взаємодії медіа та влади, стандарти діяльності медіа, обов’язковість декларування статків, е-декларування, державні закупівлі, кадрові конкурси, законодавчі ініціативи з реформування медіа в Україні, уроки виживання для української преси та інше. Захід організований Академією української преси за підтримки Фонду Конрада Аденауера в Україні.

Катерина Білоцерковець, Світлана Чернецька, Андрій Юричко

Координаторка проектів Фонду Конрада Аденауера в Україні Катерина Білоцерковець відзначила, що висвітлюючи тему  імплементації угоди Україна-ЄС, повинні правильно доносити до аудиторії плюси, мінуси та наслідки взаємодії. Також постає питання динамічної адаптації, тому європейське право змінюється. Наближення до нормативної бази ЄС можливе лише завдяки адаптації українського законодавства.

Тему продовжила експерт ГО «Український центр європейської політики» Світлана Чернецька, яка розповіла журналістам та студентам про євроінтеграцію на регіональному рівні: «Писати про євроінтеграцію на регіональному рівні просто, але треба звертати увагу на практичні приклади, які будуть цікаві аудиторії. Наприклад, програми енергоефективності, що дозволить економити на вартості опалення взимку або сортування побутового сміття, що дозволить зменшити шкідливі відходи в атмосферу та правильно його утилізувати».

Світлана Чернецька

Медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко наголосив учасникам про те що: «Регіональна журналістика крім новинної складової має звернути увагу на такий популярний формат подачі як роз'яснювальний. Як показує практика — це одна із найпривабливіших форм залучення та підтримки уваги аудиторії».

Президент Академії української преси Валерій Іванов  розповів журналістам і студентам про те, як важливо зберегти довіру аудиторії: «Дотримання стандартів подачі інформації — основна вимога збереження довіри до професії. Якщо розглядати Німеччину, то там регіональна преса є досить впливовою, бо правдиво інформує аудиторію, допомагає вирішувати локальні проблеми».

Валерій Іванов, Катерина Білоцерковець, Андрій Юричко (зліва направо)

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right