Усе, що треба знати про медичну реформу: створюємо професійні матеріали

05.12.2017  

30 листопада та 1 грудня у Святогірську відбувся семінар «Як розуміло писати про медичну реформу». Експерти та медіатренери навчали журналістів відповідальному висвітленню медичної тематики у медіа. Обговорили питання системи охорони здоров'я України не тільки станом на сьогодні, а і за попередні 26 років незалежності. Які ключові позиції мають учасники реформи, також її союзники та противники. Право на таємницю історії хвороби та які взагалі причини невдач реформування медичної галузі. Захід організований Академією української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна в Україні за фінансуванням Міністерства закордонних справ Німеччини.

Андрій Юричко (ліворуч) та Євгеній Гончар (праворуч)

Розпочинаючи захід, виконавчий директор АУП Андрій Коваленко зазначив: «Висвітлюючи медичну реформу задача журналіста – розповісти доступною мовою не тільки про перебіг реформи та її основні етапи, а й про ті зміни, які в першу чергу відчує звичайний громадянин. Слід дуже відповідально  ставитися до висвітлення цієї тематики та розвінчувати стереотипи серед людей».

Медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко наголошував учасникам про складність висвітлення реформи: «Медична тематика є надзвичайно чутливою для суспільства, саме тому журналісти мають підходити до її висвітлення максимально відповідально і маючи належний рівень компетенцій. Необхідно враховувати як юридичну, так і етичну сторону питання».

Андрій Юричко

«Законопроекти щодо медичної реформи це інструмент, за допомогою якого центральна і місцева виконавча влада зможуть покращити якість надання медичної допомоги населенню. Але як і будь-який інструмент медична реформа має правильно використовуватись, тому журналісти та громадські активісти мають якісно проводити моніторинг та висвітлювати процес імплементації реформи на місцях» – підкреслив Євгеній Гончар сімейний лікар, експерт медичної групи коаліції громадських організацій Реанімаційного Пакету Реформ (РПР), член Громадської ради при МОЗ України.

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right