Пошук секрету успішності журналістських робіт на тему медичної реформи

08.06.2018  

Оптимізація медичної сфери суспільства стала мотивом для проведення семінару «Як зрозуміло писати про медичну реформу». Захід відбувся 7-8 червня у Львові. Організаторами виступила Академія української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу за фінансуванням Міністерства закордонних справ Німеччини.

В практичній діяльності журналістів, що пишуть на медичну тематику, пошук історії героя сюжету займає неабияке місце. Не менш важливим аспектом може постати питання, як подати матеріал так, аби він не перешкоджав особистій безпеці журналіста та не суперечив стандартам професії. Універсальною формулою успіху поділилися провідні медіафахівці з учасниками заходу.

Анна Сагало

Розпочала семінар менеджер з комунікацій Фонду Фрідріха Науманна Анна Сагало. Вона ознайомила журналістів з діяльністю Фонду та зауважила: «Нашими основними принципами є свобода слова та персональна відповідальність, відкритість та толерантність, повага до прав людини. Ми працюємо близько в 60-ти країнах світу». 

Валерій Іванов

Президент Академії української преси Валерій Іванов вважає, що перед журналістикою лежить велика відповідальність за ті проблеми, що мають місце в центрі суспільних дискусій. Але є питання, на які медіа звертають значно менше уваги. Чільне місце серед них займають проблеми охорони здоров'я: «Медична тема все ще залишається в журналістиці темою другорядної важливості, в той час як у всьому світі все, що стосується життя і здоров'я завжди № 1».

Андрій Юричко

Медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко озвучив найкращий та найлегший спосіб збору інформації про особу: «Залучіться її підтримкою. Якщо, наприклад, це герой сюжету. Адже сама особа має гарантоване державою право на безперешкодний та безкоштовний доступ інформації про себе, але й про інших осіб, що, наприклад, порушили її права».

Євген Гончар

Акцент на законодавчу базу медичної сфери зробив сімейний лікар, експерт медичної групи коаліції громадських організацій Реанімаційного Пакету Реформ (РПР), член Громадської ради при МОЗ України Євгеній Гончар. Фахівець розповів про захист прав пацієнта, види та суб'єкти відповідальності за правопорушення: «Захист прав пацієнта може здійснюватися як судово, так і позасудово. Злочини, за які медичні працівники можуть бути притягнені до відповідальності, поділяються на певні групи».



Учасник заходу, власний кореспондент газети «Дзеркало тижня.Україна» Роман Якель поділився враженнями щодо проведеного заходу: «Семінар для мене був корисним, адже кваліфіковані експерти розповіли про законодавчу базу реформи, її етапи впровадження. Надали журналістам інформацію якими джерелами користуватися, як дотримуватися балансу. Застерегли від можливих помилок».

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right