Презентовано медіаосвітнє видання для вчителів – «Основи медіаграмотності, 7–8 класи. Посібник для вчителя»

29.03.2024  

27 березня 2024 року Академія української преси провела презентацію нового видання – «Основи медіаграмотності, 7–8 класи. Посібник для вчителя» автором якого є Олександр Мокрогуз, завідувач катедри суспільних дисциплін та методики їх викладання Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського, кандидат педагогічних наук, доцент. 

Під час зустрічі автор презентував структуру посібника, його ключову концепцію, тип завдань і вправ, теми та параграфи до них. 

Пропонований посібник містить дидактичні матеріали та розробки занять для викладання курсу «Основи медіаграмотності, 7–8 класи» (програма має гриф МОН України «Схвалено для використання в освітньому процесі»), повністю відповідає структурі програми, разом з якою становить єдиний навчально-методичний комплекс. Теоретичний матеріал, медіаосвітні вправи та завдання, що вміщені в посібнику, можуть бути використані для позакласної роботи, вивчення факультативних курсів, проведення занять гуртків.

“Я 11 років пропрацював в звичайній сільській школі. Тому, незважаючи на досвід написання підручників вже у статусі науковця, цей посібник написаний доступно для вчителів, оскільки саме на них покладається місія донесення інформації до здобувачів освіти”, – зазначив автор підручника Олександр Мокрогуз. 

Максим Запорожченко, менеджер медіаосвітніх програм АУП, завідувач центру цифрової освіти Миколаївського ОІППО відзначив, що АУП вже багато років системно працює над розвитком шкільної медіаосвіти і за ці роки, окрім посібників з інтегрованою в предмети медіаграмотністю, є розроблені програми та підручники для викладання медіаосвіти як окремого курсу для дошкілля, початкової школи та основної школи. “Що стосується основної школи, то станом на сьогодні маємо навчальні програми медіаосвіти як окремого курсу для 5–6, 7–8 та 9 класів. Привідкриємо завісу – активно працюємо, щоб і 10–11 класи теж долучити до цього і ми матимемо повний цикл програм курсів, які можна викладати з 5 по 11 класи, що, на нашу думку, сприятиме цілісному формуванню медіакомпетентностей у дітей”, – додав Максим. 

Запрошуємо до перегляду презентації на YouTube-каналі Академії української преси, а викладачі, вчителі, які скористаються посібником для проведення занять і заповнять коротку анкету-апробацію, отримають електронний сертифікат про підвищення кваліфікаї від МОН України та АУП.

Ефір-презентація: https://www.youtube.com/watch?v=zsF7xN9ofAY

Посібник: https://medialiteracy.org.ua/osnovy-mediagramotnosti-7-8-klasy-posibnyk-dlya-vchytelya

Навчальна програма: https://medialiteracy.org.ua/modelna-navchalna-programa-integrovanogo-mizhgaluzevogo-kursu-osnovy-mediagramotnosti-7-8-klasy-dlya-zakladiv-zagalnoyi-serednoyi-osvity/ 

Анкета: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfGEKH-dCewFJfkIUx8GlyQ-lR9Z5vtzL0xT71Cm7kFK5jYAw/viewform 

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right