Професійні стандарти у політичній журналістиці

24.03.2021  

23-24 березня 2021 року відбувся  вебсемінар «Політична журналістика чи активізм? Професійні стандарти як запобіжник». Організатор — Академія української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера. 

Завдяки тренерам учасники дізналися, що таке постправда; які існують політичні тригери та гачки, на які ведеться електорат; технології маніпулювання громадською думкою; форми та методи порушення стандартів у політичній журналістиці. 

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «Політична журналістика в Україні попри популярність страждає на ангажованість та популізм. Тому важливо показати, як треба працювати, керуючись професійними стандартами».

Медіатренерка Академії української преси, доктор педагогічних наук, професор Тетяна Іванова розповіла: «Захід пройшов в цікавому інноваційному форматі. Окрім нас, тренерів, в «ефірі zoom» перед учасниками виступили політичний журналіст Денис Іванеско, який дуже яскраво представив свій досвід журналістських розслідувань у виданні «Українські новини» та відомий політик, а в минулому теж журналіст, розслідувач Володимир Ар`єв. На заході також використовувались інтерактивні он-лайн засоби навчання. Так, справжнім пізнавальним енерджайзером стало проведення авторської вікторини на платформі Kahoot «Kahootно-казкові журналістські стандарти». Автор-розробник цієї вікторини — медіа-тренер АУП Тетяна Іванова. Учасники вебінару-тренінгу долучилися до рефлексивної гри «Жовта преса», де вони на власному досвіді переконалися, як легко вплинути на пересічного споживача інформації за допомогою саме  емоцій та сенсацій. Звичайно, наприкінці тренінгу учасники у ході вправи «Працюємо за стандартами» зрозуміли, що робити свою професійну справу чесно – цілком можливо, важливо й актуально, особливо у часи гібридної війни та постправди». 

Медіатренер, журналіст, викладач, кандидат філологічних наук Андрій Юричко прокоментував: «Кожному, мабуть, і журналісту, також хочеться мати вплив на політичні процеси. Але активізм і політична діяльність мають стояти осторонь від професійної журналістської діяльності, коли ми говоримо про політичну журналістику. Лише дотримання стандартів, представлення всіх точок зору, повнота інформації і корисність для аудиторії - мають слугувати критеріями для журналіста».

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right