Ще одна група закордонних журналістів ознайомилася з реаліями українського життя

27.11.2019  

З 18 по 23 листопада 2019 року Академія української преси (АУП) з гордістю приймала представників закордонних медіа в рамках проекту «Престури Україною», що реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Топ журналісти з Болгарії, Республіки Кіпр, Естонії, Грузії, Німеччини, Литви та Іспанії, котрі працюють на різних медійних платформах, завітали до Києва, а згодом і до підконтрольних Україні міст Донецької області. Вся серія престурів має на меті продемонструвати журналістам з інших країн світу реальну ситуацію того, що відбувається в нашій державі та на її сході, ретранслювати суспільні настрої та перспективне бачення вітчизняних експертів з різних галузей.

На другому етапі серії престурів у листопаді 2019 року взяли участь:

  1. Авґуст Модерзон, Die Zeit, Німеччина;
  2. Карлос Барраґан, El Confidential, Іспанія;
  3. Ґеорґі Анґелов, trafficnews.bg, Болгарія;
  4. Наталья Соболєва, Prospekt-Media UÜ, Естонія;
  5. Ніколас Заннеттос, Alpha TV, Республіка Кіпр;
  6. Рональдас Ґалініс, Vilnius LRT (Литовське радіо і телебачення), Республіка Литва;
  7. Торніке Кошкадзе, News Agency "Interpressnews", Грузія;

19 листопада 2019 року учасники програми туру відвідали Громадське радіо, некомерційну і недержавну новинну радіостанцію і інтернет-медіа. Спілкувалися з продюсером Іриною Кондратенко. В ході зустрічі закордонні журналісти дізналися про історію розвитку медіа та медіа-бізнесу в Україні, а також про низку успішних проектів, що реалізуються Громадським радіо, і перспективи розвитку радіомовлення в цілому. Доповідач говорила про історію створення студії в 2013 році і пріоритетності мовлення в регіонах Донбасу. За словами пані Кондратенко, найближчим часом Громадське радіо може отримати частоти для мовлення в Києві.

Далі група журналістів завітала до Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Голова спілки Сергій Томіленко окреслив питання свободи слова в Україні, можливості боротьби проти безкарності високопосадовців, незаконного затримання й переслідування українських журналістів з боку Російської Федерації та окупаційних адміністрацій, реформи роздержавлення газет тощо. Учасники отримали англомовні роздатки з аналітичними даними та результатами дослідження «Індексу фізичної безпеки журналістів».

Потім журналісти зустрілися з народним депутатом України, головою української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи, віцепрезидентом ПАРЄ (2015), президентом Комітету ПАРЄ з культури, освіти, науки та ЗМІ Володимиром Ар'євим. Пан Ар'єв охарактеризував загальну політичну ситуацію в країні і позицію України на міжнародній арені. Він також зазначив, що нинішня українська влада повинна краще захищати національні інтереси України на всіх рівнях.

У той же день учасники зустрічі розмовляли із заступником Міністра з питань європейської інтеграції, Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Олексієм Ілляшенком. Заступник Міністра торкнувся питання реінтеграції, допомоги жертвам російської агресії і реабілітації ветеранів. Забезпечення робочими місцями, перепідготовка та доступ до медичних послуг є одними з пріоритетних завдань Міністерства. Доповідач також звернув увагу на українських політичних в'язнів, затриманих на території Росії або на окупованих територіях, а також на осіб, переслідуваних російською владою. Він наголосив на необхідності отримання правдивої та достовірної інформації, заснованої на оригінальних джерелах.

Наприкінці дня журналісти провели інтерв'ю з Раїсою Євтушенко, старшим експертом Департаменту змісту освіти, мовної політики та національних меншин Міністерства освіти України. Пані Євтушенко розповіла про активну реалізацію освітньої реформи "Нова українська школа", яка передбачає зміни у всій системі освіти, від матеріального забезпечення до затвердження нових навчальних програм. "Одна з головних цілей Нової української школи - розвиток компетенцій, а не просто нагромадження знаннями. Таким чином, учні зможуть поліпшити свої життєві і практичні навички в таких сферах як: медіаграмотність, громадянська освіта або права людини".

20 листопада 2019 року журналісти та організатори здійснили поїздку на схід України. Перш за все, ми відвідали школу №22 Слов'янської міської ради в Семенівці (Донецька область). Школа була повністю зруйнована під час військових дій і відремонтована після звільнення міста від сепаратистів. Ми розмовляли з заступником директора Мирославою Хоружею про історію окупації школи та реставрацію будівель, а також про психологічну допомогу, що надавалась учням, котрі пережили військові дії. Потім у нас була можливість оглянути зруйновані війною корпуси місцевої лікарні.

Після цього група журналістів відвідала Донецьку обласну державну адміністрацію в Краматорську і поспілкувалася з її головою Павлом Кириленком. Губернатор окреслив 3 пріоритети регіонального розвитку: водопостачання, ремонт сильно пошкоджених будівель, надання тимчасового житла для вимушених переселенців. Значення доступності житла є особливо актуальним в регіоні, оскільки чверть внутрішньо переміщених осіб, котрі втратили свої будинки, переїхали до Донецької і Луганської області. Велика увага приділяється спрощенню процесів переміщення через КПП на адміністративних кордонах, відновленню інфраструктури, забезпеченню населення продовольством, товарами домашнього вжитку, одягом тощо.

21 листопада 2019 року під час візиту до Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча учасники надягали спецодяг, прослухали правила техніки безпеки та оглянули металургійні цехи. Ігор Погорецький, головний спеціаліст з внутрішніх комунікацій, відповів на запитання журналістів. Зокрема, ми дізналися про виробництво і постачання чавуну і сталі, енергозбереження та дотримання стандартів екологічної безпеки. Аглодоменний цех Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча є найбільшим в Європі.

Потім закордонні журналісти відвідали Маріупольський державний університет, ректор якого Костянтин Балабанов щиро привітав нас і розповів багато історій успіху цього навчального закладу. Він підкреслив, що випускники університетів відкривають бізнес і працюють у провідних структурах ЄС. Гості змогли побачити приклад класичного розвитку університету в місті, яке не є регіональним центром. Пан Балабанов також є почесним консулом Республіки Кіпр в Україні, і, таким чином, журналісти дізналися про міжнародні відносини з Грецією та Кіпром.

Пізніше відбулася екскурсія Маріупольським дитячим діагностичним центром під керівництвом заступника головного лікаря Галини Коровіної. Приємний дизайн інтер'єру та сучасне обладнання відрізняє цей діагностичний центр від аналогічних установ, що фінансуються з державного і місцевого бюджету. Для дітей безкоштовно надається широкий спектр медичних послуг, в тому числі психолога і масажиста.

Наприкінці група журналістів відвідала центр інформаційних технологій "1991 Маріуполь" та електронну бібліотеку, розташовану в тій же будівлі. Марія Кутнякова, експерт "1991 Маріуполь", показала коворкінг, розповіла про освітні програми для IT-фахівців та молоді, а також про технічну і нетехнічну підтримку нових стартапів.

Тому ми щиро сподіваємося, що закордонні учасники престуру отримали доступ до достовірних джерел інформації про події і з'ясували деякі тенденції розвитку сучасної України. З цією метою були організовані зустрічі з представниками влади, медіа, державного сектору, освіти та ін. Ми очікуємо більше нових журналістських матеріалів про Україну.

Академія української преси за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні долучається до максимально оперативного та правдивого інформування міжнародних колег стосовно подій в Україні. Світ має знати реалії, а не вбирати в себе фейки.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right