«STOPманіпулятор» — сказали студенти з Чернігова під час дводенного тренінгу

11.12.2023  

Друзі, чи погоджуєтеся ви з таким твердженням: що маніпулюють усі? 

Ми в Академії української преси підтримуємо цю думку і водночас розуміємо виклики, які постають перед тими, хто вступає у комунікацію. І не важливо, спілкуєтеся ви з рідними, колегами, незнайомцями в мережі чи наживо. У будь-якому контексті, де є взаємодія з людиною, або людьми — є підстава для маніпуляції і полювання на ваші ресурси. 

Завдяки нашому партнеру — Фонду Фрідріха Науманна за Свободу в Україні, 6-7 грудня 2023 відбувся тренінг «STOPманіпулятор» у Чернігові. Його відвідало 28 учасників. 

Два дні насиченої програми були розраховані не на теорію по індикаторах інформаційного безладу, який зараз заполонив світ, а на трендові маніпуляції, які точаться в суспільстві. Головна ідея, яку спікери просочили крізь навчання — це показати, що насправді маніпулювання — це ОК. А найкращий захист — це вміння домовлятися. 

Валерій Іванов, президент АУП, професор відзначив, що ця програма навчання створена для молодого і свідомого споживача, бо всі матеріали знаходяться на стику актуальності та мейнстріму: «Ми в АУП про медіа знаємо майже все, і щоразу шукаємо нові підходи до висвітлення інформаційних перешкод». 

Як ви думаєте, хто чи що винні у тому, що ми стаємо жертвами маніпуляцій? Юлія Кулик, координаторка проєктів АУП переконана, що винен наш мозок: «Мозок – це той орган, який вирішує, як нам жити. Він спричиняє нам дуже багато перешкод, бо не любить напружуватися, а надає перевагу всьому спрощеному та зрозумілому. Мозок — це не наш друг, як би дивно це не звучало. Навчитися не довіряти навіть самі собі — складна навичка, але життєвонеобхідна». 

А чи здогадувалися ви, що кожен із нас в інформаційному просторі може бути «Яструбом», «Страусом» чи «Голубом»? 

«Це – узагальнені моделі психотипів людей за сприйняттям контенту. “Яструб” – активно шукає нову інформацію, може йти на ризик, “Страус” – обережний в своїх діях з інформацією, активний спостерігач за іншими, “Голуб” – схильний до емпатії та шукає інформацію із позитивним забарвленням. Звісно, “чистих” психотипів не існує, але в кожному з нас превалюють ознаки конкретного типу, чим і користуються маніпулятори, надаючи нам ту інформацію, яка нас зачепить», – зазначив під час тренінгу Максим Запорожченко, менеджер медіаосвітніх програм АУП, завідувач центру цифрової освіти та медіакультури МОІППО.

Традиційною для проєкту «STOPманіпулятор» стала авторська гра АУП «Медіаграмотна Мафія», де кожен спробув себе у ролі Правди, Фейку, Фактчекера, Свободи слова. Цього разу, перемогу отримала команда Фейків. 

Але чи зможе Правда витіснити Фейки з інформаційного простору дізнаємося вже у наступному році. Якщо ви бажаєте, щоб «STOPманіпулятор» завітав у ваше місто або ВНЗ — дайте нам знати, ми розглянемо пропозицію і обов’язково навчимо вас казати «Маніпуляторе, STOP!».

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right