«STOPманіпулятор» — сказали студенти з Києва під час дводенного тренінгу

04.12.2023  

Стрімкий розвиток світових цифрових технологій спонукає маніпуляторів шукати нові прийоми та методи впливу на широкі аудиторії. 

Проте ми в Академії української преси знаємо як протистояти різноманітним маніпуляціям та сформувати стійке критичне мислення. Черговий тренінг «STOPманіпулятор» проведено за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу в Україні 29-30 листопада 2023 для студентів Навчально-наукового інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 

На початку заходу учасників привітала менеджерка проєкту Фонду Фрідріха Науманна за Свободу Тетяна Устименко. Вона розповіла про ключові ініціати Фонду та відзначила: “Українці, напевно, більше за інших потребують постійного вдосконалення своїх навичок із медіаграмотності, оскільки щодня, щохвилини стикаються із викликами в інформаційному просторі”. 

Розпочинаючи тренінг Валерій Іванов, президент АУП наголосив, що як тільки команда проанонсувала проєкт «STOPманіпулятор» в Полтаві, Києві та Чернігові, одразу надійшли запрошення приїхати з цією програмою і в інші українські регіони. “АУП, завдячуючи нашим партнерам, які підтримують розвиток демократичних цінностей в Україні, постійно проводить різноформатні заходи, як для студентів, так і для інших категорій, щоб допомогти людям не бути обманутими при споживанні інформації”, — сказав Валерій Іванов. 

Офлайн формат проєкту сприяв кращій комунікації між тренерами й учасниками та практичному застосуванню отриманих знань: майбутні журналісти працювали в парах та групах, опрацьовували медіаматеріали, пробували себе в ролі сценаристів, перевіряли факти, конструювали статті, вчилися ідентифікувати власні емоції та “детоксити” медіараціон.

“За останньою інформацією, наш ворог вклав у осінньо-зимову інформаційно-психологічну спецоперацію проти України 1,5 млрд доларів, зокрема, 250 млн з них – на Telegram, який, за різними дослідженнями, є найпопулярнішим джерелом інформації для українців. Тому під час тренінгових блоків окремо акцентуємо увагу на соціальних мережах, оскільки вже багато років молодь проводить там більшу частину свого вільного часу, вважаючи що це – місце для відпочинку та розваг. Але маніпулятори тільки й чекають, поки ви розслабитесь, щоб вплинути на вас у найнеочікуваніший момент”, – зазначив Максим Запорожченко, менеджер медіаосвітніх програм АУП, завідувач центру цифрової освіти та медіакультури Миколаївського ОІППО. 

Юлія Кулик, координаторка проєктів АУП зауважила, що в першу чергу, щоб познайомитися з тим, як маніпулює маніпулятор, потрібно познайомитися з собою: “Маніпулятору завжди потрібен ресурс. Як захиститися від маніпуляцій? Чітко розуміти свої тригери. Те, що вам потрібно, або те, що у вас у дефіциті часто є ключем до входу”.

Вже традиційною для проєкту «STOPманіпулятор» стала авторська гра АУП – «Медіаграмотна Мафія», де кожен спробув себе у ролі Правди, Фейку, Фактчекера, Свободи слова. Цього разу, неочікувану перемогу отримала команда Фейків, що зайвий раз нагадало присутнім – пропаганда постійно набирає нових форм і навчитися їй протистояти один раз і на все життя – неможливо. 

Але чи зможе Правда перемогти Фейки у фінальному протистоянні – дізнаємося вже дуже скоро, під час наступного тренінгу «STOPманіпулятор» у Чернігові.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right