Журналістика — це найкраща професія. Онлайн-міст АУП з відомим німецьким журналістом Вернером ДʼІнкою

02.12.2023  

1 грудня 2023 українська журналістика отримала нову хвилю натхнення після інтервʼю з відомим німецьким журналістом Вернером ДʼІнкою. У розмові АУП з журналістом було зібрано багато цікавих інсайтів та рекомендацій, які можуть стати корисними для молодих представників галузі. Пан Вернер поділився цінними висновками щодо стандартів у журналістиці та важливості довіри до медіа.

Вернер ДʼІнка нагадав про важливість журналістики як чинника демократії та основи інформаційного суспільства. Його поради та досвід стануть корисними для молодих журналістів та редакторів, які працюють на благо свого суспільства та інформаційного простору в цілому.

На початку заходу медіаекспертка, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри соціальних комунікацій Маріупольського державного університету Тетяна Іванова, відзначила, що у цьому інтерв’ю аудиторія отримає відповідь на питання: яким медіа варто довіряти? 

«Пан Вернер був одним із редакторів всесвітньовідомого німецького медіабренду Frankfurter Allgemeine Zeitung. Він керував газетою протягом 15 років і формував її політику. Видання щодня охоплює майже мільйон читачів у друкованому вигляді та в інтернеті. Її читають у 148 країнах світу. Тому нашій аудиторії пощастило почути експерта такого рівня, а особливо — дізнатися якою є редакторська політика цієї газети стосовно України та її визвольної війни проти російського агресора?», — сказала модераторка заходу Тетяна Іванова. 

Щоб дізнатися відповідь на це питання та не тільки, ми дуже рекомендуємо переглянути інтерв’ю. Пан Вернер наводить реальні приклади зі свого досвіду та детально описує робочі ситуації.

Лінк на відео на Фейсбуці

Лінк на відео на Ютубі

«Уряд Німеччини вирішив, ще раз подвоїти на наступний рік допомогу для України. Велика більшість населення підтримує Україну, в тому числі зброєю. Багато з нас бачить, що український народ захищає не лише власну свободу, але також і нашу свободу. Коли  військовий злочинець намагається зруйнувати європейський порядок безпеки чи мир, це стосується і нас. Ця війна також і про нас, європейців», — сказав німецький журналіст Вернер ДʼІнка.

У ході інтервʼю пан Вернер  наголосив на дотриманні журналістами професійних стандартів. За його словами, журналісти повинні завжди дотримуватися об'єктивності, точності та ретельності в подачі інформації. Він відзначив, що жодні політичні або комерційні інтереси не повинні впливати на цілісність і незалежність журналістського матеріалу.

Пан Вернер розповідав про важливість об'єктивності та об'єктивного підходу до роботи журналіста. Він підкреслив, що журналісти повинні завжди залишати особисті погляди поза рамками своєї роботи і намагатися подавати об'єктивну інформацію, яка б дозволила громадянам самостійно утворювати свою думку.

Далі пан Вернер підкреслив важливість критичного мислення для журналістів. Він зауважив, що журналісти повинні завжди ставити під сумнів і аналізувати інформацію, яку вони отримують, навіть якщо вона здається правдивою. Критичне мислення допомагає уникнути попадання у пастку маніпуляцій та неправдивої інформації.Важливим аспектом роботи журналіста, на який звернув увагу пан Вернер, є фактчекінг.

Також Вернер Д'Інка наголосив на тому, що журналістська етика є основою для збереження довіри громадськості до медіа. За його словами, журналісти повинні дотримуватися високих стандартів правдивості, об'єктивності та точності в своїй роботі. Він підкреслив, що дотримання етичних норм є необхідним для забезпечення правдивої інформації та для захисту від фейкових новин.

Наприкінці інтервʼю Вернер Д'Інка сказав, що дисципліна в редакції є важливою складовою успішної журналістської роботи. Він застеріг, що процес редагування має бути ретельним і суворим, щоб усунути помилки та забезпечити високу якість матеріалів. Джинса – це недопустима поразка, яка зіпсує репутацію та може сприяти втраті професії в цілому. 

Щиро сподіваємося, що інтервʼю з Вернером Д'Інкою надасть цінні вказівки для журналістів та редакційних колективів, які прагнуть зберігати високі стандарти журналістики та надавати громадськості об'єктивну та надійну інформацію. Запрошуємо переглянути повний запис тут: https://www.facebook.com/aupfoundation/videos/283091448062150

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right