«STOPманіпулятор» — сказали студенти з Полтави під час дводенного тренінгу

27.11.2023  

24-25 листопада 2023 року в Полтаві стартував проєкт STOPманіпулятор. До заходу долучились 20-ть студентів Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Дякуємо багаторічному партнеру АУП — Фонду Фрідріха Науманна за Свободу в Україні, за можливість реалізувати такий задум. 

Ключова мета тренінгу — дати зрозуміти аудиторії, що маніпуляції стають все більш витонченими і щоб перешкоджати їм, не достатньо звернутися до першоджерела. Маніпуляції — це не лише про медіа, це багатошарові прийоми, у фундаменті яких «лежить» психологія та вплив на свідомість людини.  

«Важливо знати закони впливу на свідомість у процесі комунікацій. І це теж медіаграмотність. Бо ця компетенція передбачає не тільки взаємодію з медіа, але й взаємодію один з одним», — відзначив на початку заходу президент АУП Валерій Іванов. 

Протягом двох днів учасники разом з тренерами всебічно аналізувати медіапростір, формували нові погляди, відкривали незнайомі інсайти, долучалися до ігор та вправ, з аналізом та висновками. 

Юлія Кулик, координаторка проєктів АУП відзначила, що: «Господарі мережі заробляють кошти на нашій лояльності. Лояльність – це їхня рушійна сила. Це дуже важлива продуктова метрика. Збільшити нашу лояльність – це одна із задач маніпулятора».  

«Перевірити всі повідомлення інфопростору — неможливо. Ми орієнтуємо на те, що це варто робити тоді, коли з інформацією захочете зробити конкретну дію: поширити, відправити, написати коментар, чи прийняти важливе рішення. Зважайте на деталі, бо саме вони визначають правдивість медіаповідомлень», — відзначив Максим Запорожченко, менеджер медіаосвітніх програм АУП, завідувач центру цифрової освіти та медіакультури Миколаївського ОІППО.

Студенти грали в авторську настільну гру Академії української преси — «Медіаграмотну Мафію», де кожен спробув себе у ролі Правди, Фейку, Фактчекера, Свободи слова. Цього разу в запеклому протистоянні перемогла команди Правди, врятувавши інформаційний світ від Фейків. Незабаром побачимо, на чиїй стороні буде Правда у наступних тренінгах. 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right