Текст та медіатекст: що медіаосвітнього в новому Державному стандарті базової середньої освіти

07.10.2020  

30 вересня 2020 року на Урядовому порталі опубліковано новий Державний стандарт базової середньої освіти (постанова № 898), що стало важливим кроком у просуванні реформи «Нова українська школа».

Державний стандарт базової середньої освіти – це продовження реформи «Нова українська школа» з 1 вересня 2022 року для учнів, які навчаються за програмами дванадцятирічної повної загальної середньої освіти (5-9 класи).

Доступний він за цим посиланням або у документі нижче:

Ми, як і всі медіаосвітяни країни радіємо, що:

до ключових компетентностей належать:

1) вільне володіння державною мовою, що передбачає вміння:

здійснювати комунікацію в усній та письмовій формі на основі знання функцій мови, ресурсів (лексики, граматики) і норм сучасної української літературної мови, типів мовної взаємодії, особливостей стилів мовлення інформаційних та художніх текстів, медіатекстів тощо;

здобувати та опрацьовувати інформацію з різних (друкованих та цифрових, зокрема аудіовізуальних) джерел у різних освітніх галузях і контекстах, критично осмислювати її та використовувати для комунікації в усній та письмовій формі, для обстоювання власних поглядів, переконань, суспільних і національних цінностей; Наскрізними в усіх ключових компетентностях є такі вміння:

розрізняти факти, їх інтерпретації, розпізнавати спроби маніпулювання даними, використовуючи різноманітні ресурси і способи оцінювання якості доказів, надійності джерел і достовірності інформації.

Ми порівняли попередній Стандарт, який діяв з 2011 з новим Стандартом і знайшли в останньому 530 раз вжите слово «медіа», на відміну від Стандарту 2011 року, де слово «медіа» не вжите жодного разу. Тепер учні будуть працювати не лише з текстами, а й медіатекстами. Ось такий він поступ медіаосвіти….

Детальніше медіаосвітній компонент у Стандарті проаналізували експерти АУП, які дійшли висновку, що у ньому міститься велика кількість компонентів, що свідчать на користь медіаосвіти.

Аналіз Стандарту від експертів АУП: http://medialiteracy.org.ua/eksperty-aup-proanalizuvaly-derzhavnyj-standart-bazovoyi-serednoyi-osvity/

На фото робоча група, яка розробляла Державний стандарт базової середньої освіти

Бажаємо, щоб Державний стандарт став основою для розроблення типових та інших освітніх програм для 5-9 класів і дякуємо всім розробникам посеред яких була менеджерка медіаосвітніх програм АУП Оксана Волошенюк, яка працювала в групі «Мистецтво» ну і, безперечно, просувала медіаосвіту.

На фото робоча група, яка розробляла Державний стандарт базової середньої освіти в освітній галузі "Мистецтво"               Ольга Просіна, Оксана Волошенюк, Олена Гайдамака

Державний стандарт базової середньої освіти >>>
Скачано: 87, розмір: 2.9 MB, дата: 07.Жов.2020
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right