У листопаді зафіксовано 5 випадків фізичної агресії щодо журналістів, - НСЖУ

04.12.2017  

П’ятьох журналістів було побито протягом листопада в Україні. Такі дані оприлюднює Національна спілка журналістів. Інциденти сталися в Києві, Миколаєві, на Львівщині та  в Чернівцях. Відповідно до моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України», який НСЖУ проводить спільно з партнерськими організаціями, з початку року (11 місяців) зафіксовано 85 випадків проявів  фізичної агресії стосовно до журналістів. 

Так, 17 листопада у Києві під час депортації грузинського журналіста Тамаза Шавшішвілі правоохоронці перевищили повноваження та застосували щодо нього силу. Про це журналіст заявив у коментарях ЗМІ. За словами пана Шавшішвілі, до нього увірвалися невідомі й сильно побили.

«Від удару в обличчя я впав, після цього мене били ногами. Заклеїли очі скотчем та кудись повезли. Привезли в аеропорт, де повідомили, що мені на 3 роки заборонений в'їзд в Україну. Після цього вертольотом доставили в порт і поромом відправили до Грузії», – прокоментував журналіст. Інформація про побиття та депортацію грузинського журналіста внесено на спеціальну онлайн-платформу Ради Європи, інциденту присвоєно найвищий ступінь небезпеки.

Вкотре постраждала знімальна група програми «Схеми». Так, увечері 7 листопада журналісти намагалися зафільмувати, як відлітає на приватному літаку Віктор Медведчук та інші пасажири на території аеропорту «Київ».

У «Схемах» підкреслюють, що летовище – це громадське місце, тому знімальна група має законне право на відеозйомку. Однак, незважаючи на це, охоронці Медведчука вийшли з мікроавтобуса і почали перешкоджати зйомці.
«Били ліктями, штовхали, робили підніжки, в оператора двічі вибили камеру з рук», – повідомив журналіст Михайло Ткач. 

15 листопада Комітет з питань свободи слова взяв під контроль розслідування нападу на журналістів «Схем». Раніше журналістам «Схем» надіслали лист-погрозу  через  розслідування щодо Медведчука. Прокуратура відкрила провадження за ч. 1  статті 171 (про перешкоджання журналістській діяльності). 

Національна спілка журналістів також виступила  з вимогою провести оперативне розслідування інциденту й домогтися покарання нападників на журналістів.

«Очевидно, що журналісти-розслідувачі в Україні перебувають у групі великого  ризику. Порушуючи незручні для політиків чи посадовців або бізнесменів теми, наші колеги наражаються на фізичну агресію. При цьому правоохоронці не лише ефективно не карають нападників, а й самі задають модель брутального реагування на  професійну роботу журналістів», – зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Свою стурбованість ситуацією з  безпекою українських журналістів у листопаді висловив Комісар Європейського союзу з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган. Про це він написав у Twitter.

«Стурбований повідомленнями про залякування й недавніми нападами на журналістів. Необхідні належні розслідування! Свобода ЗМІ важлива для демократії», —написав він.

Інциденти з побиттям журналістів у листопаді

Дмитро Тьосов, Миколаїв

У ніч з 2 на 3 листопада в Миколаєві троє невідомих напали і пограбували журналіста телеканалу "Прямий" Дмитра Тьосова. Інцидент стався під час зйомки, коли журналіст мав вийти прямий ефір. Нападників за лічені хвилини затримала поліція.

Михайло Ткач, Київ

7 листопада увечері біля ВІП-терміналу аеропорту “Київ” було скоєно напад на знімальну групу програми «Схеми».  Журналіст Михайло Ткач заявив про перешкоджання діяльності журналістів із боку охорони Віктора Медведчука.

«Били ліктями, штовхали, робили підніжки, в оператора двічі вибили камеру з рук», – повідомив журналіст. 

Тамаз Шавшішвілі, Київ

17 листопада правоохоронці перевищили повноваження і застосували силу до грузинського журналіста Тамаза Шавшішвілі, якого депортували з України. У скайп-інтерв’ю журналіст розповів, що об 11 ранку до нього увірвалися невідомі, сильно побили заклеїли очі скотчем та повезли в порт і поромом доправили до Грузії.  При цьому зазначається, що за тиждень до видворення грузинський журналіст отримав лист від Міністерства інформаційної політики, що йому дозволено працювати в Україні.

Оксана Танащик, Чернівці

20 листопада у Чернівцях депутат від фракції «Свобода» Назар Моклович штовхнув журналістку і операторів місцевого каналу ТВА, коли ті  підійшли до нього за коментарем. Журналісти ТВА вважають такі дії перешкоджанням у здійсненні їхньої професійної діяльності. Тож звернулися з відповідною заявою до правоохоронних органів.

Андрій Кипеняк, м. Стрий Львівська область

28 листопада у м. Стрий (Львівскьа область)  місцевий майстер з ремонту пральних машин побив адміністратора видання “Діловий Стрий”, яке опублікувало критичний матеріал про його роботу. У Стрийському відділі поліції повідомили, що постраждалий Андрій Кипеняк написав заяву у поліцію, відкрито кримінальне провадження, триває досудове розслідування.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right