У Львові презентували книжку «Врятуйте фундаментальні права!» разом з автором Ґергартом Баумом

11.07.2018  

10 липня 2018 року у Львові відбулася презентація книжки «Врятуйте фундаментальні права!» з автором Ґергартом Баумом. Захід організований Академією української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу.

Зважаючи на реалії в яких перебуває Україна, колишній депутат Німецького Бундестагу, Федеральний міністр внутрішніх справ Ґергарт Баум порушив актуальні питання сьогодення:

  • Що дозволено державі? У чому полягає завдання правової держави?
  • Яку свободу дій повинні мати служби безпеки?
  • Чи можна міркуваннями безпеки виправдати обмеження свободи преси?
  • Яку роль відіграють захист даних і приватна сфера в епоху цифрових технологій (зокрема – на мультинаціональному рівні)?
  • Яку відповідальність несе кожна окремо взята людина за збереження вдалої демократії?

Відкрив захід керівник регіонального офісу по Південно-Східній та Східній Європі Фонду Фрідріха Науманна за Свободу Д-р Райнер Адам.

Керівниця проекту в Україні та Білорусі Фонду Фрідріха Науманна за Свободу Беате Апельт зазначила, що свобода преси та свобода слова є одним із ключових принципів Фонду. Це є фундаментальними правами журналіста і одна з основ функціонування демократії: «Безпека свободи преси, роль захисту даних і приватна сфера в епоху цифрових технологій, актуальних для будь-якої демократичної країни, зокрема, і для України».

Після презентації книги відбулася панельна дискусія на тему: «Громадянська свобода проти манії безпеки». У дискусії взяли участь представники медіа та соціально активні громадяни зі Львова та різних регіонів України.

Президент Академії української преси Валерій Іванов зауважив, що: «Вільне збирання, зберігання та розповсюдження інформації є запорукою розвитку ліберального демократичного суспільства».

Також у заході взяли участь український культуролог, політолог, головний редактор і засновник Незалежного культурологічного журналу «Ї», генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького Тарас Возняк та український літературознавець, есеїст, публіцист, перекладач Юрій Прохасько.

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right