Воєнний конфлікт: як працювати журналісту

17.07.2018  

13-15 липня 2018 року в Краматорську відбувся тренінг «Особливості роботи журналіста в умовах воєнного конфлікту». Захід організований Академією української преси за підтримки представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні.

Інформаційним трофеєм для учасників тренінгу стали відповіді на суперечливі питання, з якими журналіст зіштовхується під час професійної роботи.

Протягом триденного заходу учасники дізналися як журналіст впливає на перебіг та розвиток конфліктів, яку термінологію варто використовувати у матеріалах. Які існують проблеми передачі інформації, як захистити її на носіях пам’яті, при цьому забезпечуючи охорону каналів зв’язку та мати убезпечення від вірусних програм.

Захід відкрила координаторка проектів Фонду Конрада Аденауера в Україні Катерина Білоцерковець, вона ознайомила журналістів з діяльністю Фонду окресливши основні цілі та завдання.

Учасники прослухати три тематичні модулі:

  • журналістика конфліктів;
  • практичний модуль з фізичної безпеки (включає надання першої медичної допомоги);
  • практичний модуль з цифрової безпеки.

Тематичними блоками опікувалися провідні медіафахівці України.

Про особливості воєнного репортажу аудиторія почула від медіаексперта, журналіста, що висвітлював конфлікти на Балканах, Придністров’ї, Грузії, з 2013 року працює в Україні як кореспондент польських медіа, підготував значну кількість матеріалів про події в Україні: на Майдані в Києві, Криму та на Донбасі. З квітня 2014 є журналістом «Gazeta Wyborcza» — Пьотра Андрусечко. Також він розповів в якій мірі воєнний кореспондент може демонструвати справжній образ війни.

Можливі ризики під час професійної діяльності журналісти оцінювали разом з інструктором з фізичної безпеки, тренером з невідкладної медичної допомоги Олексієм Павлійчуком. Фахівець акцентував увагу на правилах поведінки під час дій спільно з військовослужбовцями. Показав, як використовувати засоби індивідуального захисту, природних та штучних укриттів та якою має бути підготовка до зйомок в зоні масових заворушень.

Про нюанси та специфіку цифрової безпеки розказав со-ініціатор громадської організації «Лабораторія цифрової безпеки», що була створена з метою об'єднати зусилля в допомозі громадським організаціям та активістам знизити ризики та можливі наслідки загроз в цифровому світі. Надає консультаційну та технічну ІТ підтримку правозахисникам та незалежним медіа, що працюють в Криму та на Сході України — Максим Луночкін. Як відбувається злам онлайн акаунтів, захист пошти, соц.мереж та месенджерів, розробка базової пам’ятки з інформаційної безпеки — все це було оголошено в тематичному блоці експерта.

 Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right