У Швеції українці, білоруси та поляки обмінювалися медіаосвітнім досвідом

23.05.2016  

15-20 травня 2016 року в м. Кальмар (Швеція) Медіаінститутом FOJO був організований Третій Літній табір з медіаграмотності. Його учасниками стали 25 медіапедагогів з України, Білорусі та Польщі.

Впродовж 5 днів учасники знайомилися з досвідом викладання медіаосвіти в Швеції і з ресурсами для медіапедагогів. Дізнавалися куди рухається медіасектор в цифрові часи і яким чином медіаосвіта за цим процесом встигає. Відбулася екскурсія до гімназії в м. Оскарсхамні та регіональної газети «Barometern». Українські та білоруські медіапедагоги провели серію презентацій. Зокрема координатори з упровадження медіаосвіти Дніпропетровської (Вікторія Піщанська), Луганської (Олена Бурім) та Харківської (Галина Дегтярьова) областей розповіли про моделі експериментальної діяльності. Олександр Мокрогуз, завідувач кафедри суспільних дисциплін та методики їх викладання Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського – про поступ української медіаосвіти в 2015/2016 рр. Оксана Волошенюк, менеджер медіаосвітніх програм АУП і Юлія Гуза, редактор порталу «Медіаосвіта та медіаграмотність» про діяльність Академії української преси, про програму «Практична медіаграмотність для громадян» (організовану спільно з IREX), де навчання пройшли більше 15 000 осіб. Раїса Євтушенко, головний спеціаліст Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України разом з співавторами Тамарою Баккою, доцентом кафедри методики навчання суспільних дисциплін та гендерної освіти Інституту історичної освіти НПУ  ім. М. Драгоманова та Олександром Мокрогузом провели майстер-клас – зразок медіаосвітнього заняття посібника для вчителів «Медіаграмотність на уроках суспільних дисциплін»

Заступник голови Товариства Білоруської школи Тамара Мацкевич зауважила: «Якщо XX століття було століттям бійки за доступ до інформації, за свободу слова, то XXI стало століттям зловживання інформацією. Причому ті, хто раніше забороняли свободу слова, швидко переключилися на маніпулювання за допомогою медіа: необмежение поширення дезінформації, пропаганди, використання рекламних повідомлень, захованих в псевдонаукові або соціальні теми... У XXI столітті з допомагою медіа готуються революції і війни. Товариства цілих країн, як, приміром, Україна і Булорусь знаходяться в стані об'єкта інформаційних воєн, які ведуть на їх медіапросторі держави, влада яких не поділяє демократичні цінності. І вихід у нас всіх спільний – це медіаосвіта населення». (Детальніше >>>)

Учасники Літнього табору планують підготувати серію публікацій, які будуть  доступні на порталі «Медіаосвіта і медіаграмотність».

ПРЕЗЕНТАЦІЇ:

Медіаосвіта та медіаграмотність в Україні 2015/2016 >>>

Білоруська медіаосвітня нива: зоране поле можна засівати? >>>

Взаємонавчання педагогів: семінари, тренінги, підвищення кваліфікації педагогів >>>

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right