Учасники вебінару «Як уникнути професійного вигорання та критичне мислення» поповнилися енергією перед новим навчальним роком

27.08.2021  

26-27 серпня 2021 року пройшов вебінар «Як уникнути професійного вигорання та критичне мислення». Організувала захід Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу. 

Тренерами заходу виступили: 

  • Валерій Іванов, президент Академії української преси, доктор філологічних наук, професор; 
  • Галина Гандзілевська, психотерапевт, доктор психологічних наук, професор; 
  • Сергій Штурхецький, журналіст, голова Незалежної медіа-профспілки України; 
  • Андрій Юричко, медіатренер, кандидат філологічних наук, викладач КНУ імені Тараса Шевченка. 

Протягом двох днів учасники вебінару розбиралися у бар’єрах у журналістів та вчителів, вивчали формули особистості та успіху, знаходили ресурси у журналістів і вчителів, формували інформаційну та психологічну стійкість особистості в часи інфодемії, виконували вправи на пошук тем і натхнення, аналізували повідомлення у соціальних мережах. 

Валерій Іванов зауважив «Захист особистості особливо актуальний в нашу надто прозору добу. Необхідно навчитися зберігати хоча б рештки приватного. Цьому ми й навчаємо». 

Галина Гандзілевська  прокоментувала «Чудово, що тренінг став завершальним етапом відпусток. Адже для того, щоб активувати і реалізувати свій професійний потенціал, важливо наповнитись енергією перед стартом. Хоч зауважу, що про збалансованість психологічних ресурсів важливо піклуватись постійно, як і про фізичне здоров’я. Особливо гостро зазвичай це питання постає напередодні осені. Природа ніби завмирає, а разом з нею, і наші емоції, втрата яких може привести до емоційного вигорання, втрати задоволення від життя. Як науковці, так й психологи-практики стверджують, що емоції виконують дві фундаментальні функції: дають мотивацію й енергію до діяльності та допомагають будувати стосунки. Тому одне із завдань тренінгу було спрямоване на розвиток умінь ідентифікувати та регулювати свої емоції, розвитку як соціального, так й емоційного інтелекту. Особливу увагу було приділено засобам оптимізації саногенного та критичного мислення, розвитку умінь ними користуватись. На сьогодні такі компетентності є досить актуальними в будь -якій професії. Вихід із зони комфорту, зазвичай, супроводжує не лише тривога, а й інтерес. А тому бажаю всім йти за ним у зону пізнання та розвитку». 

Сергій Штурхецький зазначив «Гадаю, невипадково перед початком нового навчального року, нового політичного та медіа-сезону ми говорили про «вигорання»  із колегами та колежанками, які працюють з інформацією. Точніше, говорили про те, як уникнути цього професійного «вигорання», як не дати себе ошукати в інформаційному  полі, в якому знову очікуємо на щедрий урожай фейків в новому сезоні. Інструментарій опірності  таким інформаційним впливам, методика  досягнення професійного та особистого успіху стали предметом дводенної відвертої розмови із активною аудиторією тренінгу».

Андрій Юричко звернув увагу, що «Для журналістів, викладачів та вчителів — завжди важливо розбиратися не лише в оточуючих, але і в собі. Рутина, постійна робота над чужими проблемами та аналіз негативних явищ може спотворити прийняття дійсності. Це викликає апатію, не бажання працювати, почуття, що навколо всі перестають тебе розуміти, прощання із професією. Але за допомогою простих кроків чи порад можна переосмислити свою діяльність, скоритсатися лайф-хаками і повернутися до роботи».

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right