Вчимося розвінчувати фейки 2021 року

19.03.2021  

18-19 березня відбувся вебінар «Школа фактчекерів: викривати фейки, протидіяти дезінформації». Організатор – Академія української преси за підтримки Фонду Конрада Аденауера. 

Сьогодні простим способом перевірки неправдивої інформації є google-пошук. Але не завжди він може допомогти. Учасники заходу розбиралися які ще інструменти можна використовувати для перевірки дезінформації, які існують фейкові тренди 2021 року та хто їх розповсюджує. 

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «Ми живемо у складний час. І справа не тільки в пандемії. Зараз медіа втратили статус достовірного джерела інформації. Тому для журналістів дуже важливо навчитися перевіряти інформацію, щоб повернути довіру. Без цього журналістика як професія суспільству не потрібна».

Медіатренер, керівник фактчек-проекту «БезБрехні» Олександр Гороховський прокоментував: «На навчальних заходах часто доводиться чути запитання – хто ж створює фейки? Невже комусь цікаво було придумати і запустити в інфопростір нісенітницю про імбир та лимон, як дієвий лікувальний засіб від всім вже набридлого коронавірусу? Скажемо відверто – не тільки цікаво, але й вигідно. І не тільки цей безглуздий вкид – ще сотні подібних. Бо, як це не парадоксально звучить, фейки – це бізнес із шаленими «оборутками». І не прямою матеріальною вигодою керуються фейкотворці. Часто більш цінніший актив – це вплив і влада». 

Медіатренер, журналіст, кандидат філологічних наук Андрій Юричко звернув увагу: «Що лише журналіст, який володіє навичками перевірки інформації, розрізняє де є маніпуляція, а де реальні факти, може оперативно протидіяти розповсюдженням фейків». 

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right