Відкриваємо інтерактивний світ онлайну. «Будь у тренді: МІГ в онлайн!» 2-4 листопада

04.11.2020  

2-4 листопада 2020 року відбувся  черговий авторський онлайн-тренінг «Будь у тренді: МІГ в онлайн!». Організувала захід Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу. 

Валерій Іванов на відкритті заходу зауважив:  «Пандемія коронавірусу поставила нас перед новим викликом. Фактично всі ми перейшли в онлайн. Як зробити нашу роботу ефективною? Якими інструментами користуватися? Відповіді на ці питання дає тренінг МІГ в онлайн».

Тренерками заходу були Тетяна Іванова, медіаексперта, докторка педагогічних наук, професорка, медіа та бізнестренерка, авторка численних підручників, посібників,  монографій, методичних рекомендацій з проблем формування  медіаграмотності та освіти дорослих та Світлана Ізбаш, медіатренерка, кандидатка педагогічних наук, доцентка, дослідниця андрагогічних принципів онлайн-навчання дорослих, розробниця багатьох вправ з медіаграмотності на цифрових онлайн ресурсах.

Пандемія коронавірусу посилила тенденцію до навчання дорослих в інтернеті. Світ змінився і вже ніколи не буде таким, як до пандемії. Всесвітній економічний форум опублікував ТОП-10 навичок, які будуть потрібні необхідні нам усім у найближчі 5 років. 

Критичне мислення та вміння розв’язати проблеми посідає перше місце серед навичок, за якими зростатиме популярність протягом наступних п’яти років. Вперше з’являються такі навички як активне навчання (active learning), витривалість (resilience), стресостійкість (stress tolerance) та гнучкість (flexibility). Наскрізні навички самоуправління, навчання впродовж життя та володіння комп'ютерною грамотністю лежать в основі формування всіх професійних навичок завтрашнього дня. 

Тетяна Іванова поділилася думками: «Кожна група учасників нашого тренінгу - унікальна і творчо неповторна. Причому, ідеї та напрацювання нашого тренінгу розлітаються, як снігова куля і активно впроваджуються у практичну діяльність викладання медіаграмотності українських вузів. На думку учасників, цінність саме нашого тренінгу - не тільки в умінні професійно піднести онлайн інструменти, але і в готовності віддати, поділитися всіма авторськими доробками тренерів. І це правда, висилаючи всім учасникам розроблені нами покрокові інструкції використання онлайн інструментів, а також сценарії проведення ігор та вправ, ми робимо все можливе, щоб медіаграмотність була якомога ширше і багатше представлена ​​в форматі онлайн. І що цікаво, учасники наших тренінгів все більше і більше знаходять переваги саме цього формату навчання. Справді, самовіддана сутність нашого українського педагога: вчити завжди і всюди».

Світлана Ізбаш: «Медіаграмотність стала важливою навичкою ХХІ століття, а формування її має відбуватися постійно як у дорослих, так і у дітей. Особливо актуальним стає забезпечення можливості розвитку медіаграмотності під час пандемії коронавірусу, коли доступ до звичайного режиму навчання обмежений або зовсім недоступний. Сучасний викладач стикається з проблемою організації дистанційного навчання і замислюється над тим як забезпечити ефективне навчання та не втратити взаємодії, інтерактиву та «живого спілкування». На допомогу приходять онлайн-інструменти, які, на наше глибоке переконання, можуть стати гарною альтернативою офлайн навчанню та підвищують мотивацію навчання до найвищого рівня. Пандемія коронавірусу визначила гостру необхідність набуття цифрової компетентності, тому на наших тренінгах, які організовані Академією української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна За Свободу ми навчаємо освітян, журналістів, бібліотекарів, громадських діячів дидактиці онлайн-навчання, надаємо методичний інструментарій для роботи в таких онлайн-платформах як Padlet, Jamboard, MentiMeter, Kahoot, Lernis. Показуємо як можна вдало перекласти вправи з медіаграмотності, що застосовували під час звичайного навчання на онлайн-інструменти, при цьому не втрачаючи живого спілкування, групової динаміки, синхронної взаємодії та коллаборації. Наші учасники настільки захоплюються процесом, що створюють надзвичайно творчі вправи для своїх учнів, відкриваючи для себе та інших учасників тренінгу нові можливості онлайн-інструментів. Під час навчання спостерігається неймовірна синергія, обмін досвідом, народжуються нові ідеї та час пролітає непомітно. Ми радіємо дружній підтримці, приємному спілкуванню і сміливо можемо стверджувати, що наші онлайн-тренінги – це атмосферний захід для тих, хто не уявляє своє життя без постійного саморозвитку та навчання медіаграмотності впродовж життя!».

Можливості онлайн-інструментів майже неосяжні, і неможливо охопити всі тонкощі та нюанси використання функціоналу інструментів. Але ми намагаємося ділитися тими знахідками, які нам вдалося успішно застосувати і які вдало працюють на онлайн-тренінгах з медіаграмотності. Будемо вдячні за взаємний обмін досвідом!

 Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right