Викладачі — потужна снага до інформаційної обізнаності студентства

26.03.2024  

Учасники триденного тренінгу від Академії української преси відрефлексували щодо теми інформаційної обізнаності у Києві 21-23 березня 2024 року. Ця активність була спрямована на підвищення рівня медіаграмотності серед викладацького складу українських закладів вищої освіти.  

Експерти АУП навчили викладачів розумінню сучасних медійних процесів та підготувати їх до інтеграції елементів медіаграмотності у навчальний процес.

Тетяна Іванова, медіаекспертка АУП, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри соціальних комунікацій Маріупольського державного університету, зазначила: «В умовах інформаційної війни, знання та критичне мислення є ключовими елементами обороноздатності країни. Навчаючи викладачів, ми зміцнюємо національну безпеку, підготовлюючи молодь до свідомого споживання інформації».

Програма тренінгу включала обговорення таких тем, як вплив пропаганди та дезінформації на суспільство, методи верифікації інформації, а також важливість розвитку критичного мислення серед студентів. Особлива увага була приділена питанням цифрової безпеки, як важливого компонента захисту інформаційного простору.

Андрій Юричко, медіатренер, журналіст, кандидат філологічних наук, викладач КНУ імені Тараса Шевченка, наголосив на важливості інтеграції медіаграмотності в освітній процес: «Знання, які ми передали викладачам, стануть фундаментом для розвитку медійної освіти на всіх рівнях, від школи до вишу». 

Павло Білоусов, експерт з питань цифрової безпеки в Nadiyno.org, підкреслив: «Цифрова безпека групи схожа на ланцюг: найслабша ланка визначає міцність всього, а в безпеці ми вимірюємося за найменш захищеним. Тому знання про цифрову безпеку повинні поширюватися так само активно, як і самі цифрові технології».

Щиро сподіваємося, що викладачі ЗВО активно використовуватимуть отримані знання для розробки спецкурсів та факультативів, спрямованих на виховання медіаграмотного покоління. Робимо разом освітні кроки на шляху до підвищення обізнаності у напрямку медіаграмотність в Україні та підготовки молоді.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right