Вивчаємо прийоми та техніки маніпуляції на прикладі ток-шоу

17.11.2020  

16-17 листопада 2020 року відбувся третій модуль вебсемінару «Ігри експертів: мистецтво маніпуляцій», який мав назву «Ток-шоу: як визначити прийоми та техніки маніпуляції». 

Організатор — Академія української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера (філія у Харкові). 

Завдяки тренерам учасники дізналися, як формуються суспільні наративи; як переконатися в експертності за допомогою відкритих джерел; як визначити прийоми та техніки маніпуляції та як розпізнати аргументи та викривати дезінформацію.

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «Чергові ігри експертів насичені атмосферою українських та закордонних ток-шоу, які дають велику базу для дослідження маніпуляцій. Учасники представляють себе ведучими і гостями, та звичайно аналізують маніпулятивні прийоми».

Медіатренер, керівник фактчек-проекту «БезБрехні» Олександр Гороховський розповів: «Сьогодні можна спостерігати, що за умовною «другою хвилею» коронавірусу повертається і хвиля фейків з даної теми. Як це не парадоксально констатувати, але це свідчить про критичну нестачу достовірної офіційної інформації. Саме фейки заповнюють цей вакуум».

Медіатренер, журналіст, викладач Національного університету «Острозька академія» Сергій Штурхецький відзначив: «Якщо зайти за лаштунки телевізійного  ток-шоу, то ви там побачите потужну команду, яка готує ефектний рейтинговий продукт. Світло, сцена, підбір аудиторії і вибір теми та експертів/експерток – це складові цього дороговартісного продукту. І якщо ви думаєте, що геть усі в команді ток-шоу переймаються смисловим навантаженням їхнього продукту, то ви трішечки помиляєтеся».

Захід організований Академією української преси за підтримки 

Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right