Візит до України напередодні виборів Президента: шостий міжнародний прес-тур

03.04.2019  

26 - 30 березня 2019 року Академія української преси прийняла представників іноземних медіа в рамках проекту «Прес-тури Україною», що реалізовується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Топ-журналісти з Греції, Латвії, Туреччини, Болгарії, Польщі та Угорщини, що працюють на різних медійних платформах, завітали до Києва, а згодом до міст Донецької та Луганської областей. Вся серія прес-турів має на меті продемонструвати журналістам з інших країн реальну ситуацію того, що відбувається в Україні та на її Сході, донести суспільні настрої та перспективне бачення експертів з різних галузей.

У шостому з серії прес-турів брали участь:
1. Alexandros Massavetas, Афіни, Греція, InsideStory.gr
2. Marija Ivanova Рига, Латвія, Novaya Gazeta Baltia
3. Dmitrius Sulzics Рига, Латвія, Novaya Gazeta Baltia
4. Seda Turkoglu Стамбул, Туреччина, Hürriyet
5. Tonya Dimitrova Ruseva Софія, Болгарія, Nova TV
6. Szymon Piegza Краків, Польща, onet.pl
7. Rafal Stanczyk Варшава, Польща, TVP
8. Rafal Szendzielarz Варшава, Польща, TVP
9. Ádám Fekő Будапешт, Угорщина, azonnali.hu
10. Agata Kasprolewicz, Польща, Polskie Radio

26 березня 2019 року учасники відвідали редакцію газети «Дзеркало тижня» та поспілкувалися із її засновником, Володимиром Мостовим, та першим заступником головного редактора Сергієм Рахманіним. Спікери розповіли про історію створення та діяльність газети, принципи й цінності, що сповідують її працівники та шляхи протидії тиску з боку влади, а також про особливості професійного висвітлення виборчих кампаній.

Далі група журналістів завітала до Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Голова спілки Сергій Томіленко окреслив питання свободи слова в Україні, можливості боротьби проти безкарності високопосадовців, незаконного затримання й переслідування українських журналістів з боку Російської Федерації, питання реформи роздержавлення ЗМІ тощо. Учасники отримали англомовні роздаткові матеріали за результатами моніторингу НСЖУ «Індекс фізичної безпеки журналістів України».

Того ж дня іноземні журналісти мали зустріч з радником Міністра з питань тимчасово окупованих територій, послом України в Хорватії та Боснії і Герцеговині 2010-2017 роках Олександром Левченком. У Міністерстві радник розповів учасникам прес-туру про реальну ситуацію на окупованих територіях та озвучив комплекс дій щодо вирішення конфліктних питань,
перспективи введення миротворчої місії ООН на Донбас. Також всі присутні на зустрічі мали змогу обговорити особливості розвитку міжнародних відносин з Україною.

Після цього, учасники побували у студії «Громадського радіо». Там спілкувались з Кирилом Лукеренком, виконавчим директором Громадського радіо. Під час цієї зустрічі журналісти дізналися дещо з історії розвитку медіа та медіа-бізнесу в Україні, а також про низку успішних проектів реалізованих Громадським радіо й перспективами розвитку радіомовлення в цілому.

На завершення учасники мали оглядову екскурсію на території «Межигір’я», колишньої резиденції президента-втікача, В. Януковича. Іноземні журналісти висловили здивування з приводу типових для монархії атрибутів колишньої влади.

27 березня 2019 року журналісти вирушили на схід України. Спершу відвідали школу № 22 Слов’янської міської ради у Семенівці (Донецька область). Школа була повністю зруйнована під час військових дій та відновлена після звільнення міста від бойовиків. Про відродження школи розповів її директор Сергій Борисенко.

Потім учасники відвідали студію «Громадського телебачення Донбасу» в місті Слов’янськ. Спілкувалися з Дарією Литовченко, місцевим кореспондентом. Говорили про роботу медіа на лінії зіткнення та на непідконтрольних територіях, висвітлення виборчої кампанії в регіоні, настрої й очікування місцевого населення напередодні виборів Президента.

Крім того, іноземні журналісти зустрілися з представниками кризового медіа центру «Сіверський донець» в м. Сєвєродонецьк (Луганська область). Сергій П’ятниця, співробітник організації, окреслив історію створення медіацентру після визволення від бойовиків як об’єднання активних громадян, що небайдужі до розвитку міста і вільної платформи для висловлювання. Він зауважив, що центр оперативно інформує громадян про надзвичайні події та тісно співпрацює з національною поліцією. На запитання гостей також відповідав Аріф Багіров, громадський активіст і блогер, від якого дізналися про те, чим жило місто до захоплення бойовиками, під час неї та вже після визволення від бойовиків.

28 – 29 березня 2019 група журналістів відвідала Маріупольський державний університет, ректор якого Костянтин Балабанов гостинно зустрів учасників прес-туру і розповів чимало історій успіху навчального закладу. Іноземні гості побачили приклад становлення класичного університету в місті, що не є обласним центром. Світлана Бесчетникова, декан філологічного факультету МДУ також розповіла гостям про міжнародні програми, вивчення іноземних
мов та можливості для іноземних студентів.

Далі гості взяли участь в екскурсії містом під керівництвом Олени Дейниченко, члена Національної спілки краєзнавців України. Мали можливість дізнатися про історію міста, його культурну спадщину, промисловий потенціал, насолодитися краєвидами Азовського моря.

Учасників також цікавили питання екології в регіоні, близького розташування міста до лінії фронту, впливу блокади українських портів російською стороною через затримку суден у Керченській протоці.

Після цього журналісти зустріли Олександру Проценко-Пічаджи, голову федерації грецьких товариств України. Спікер розповіла про депортацію греків у регіон з Кримського півострова за часів Катерини ІІ, коли землі були включені до складу Російської імперії, і пізніше у 30х роках за наказом Й. Сталіна. Торкнулися питань розвитку сіл з компактним проживанням греків і
їх громад в різні історичні періоди, зокрема після здобуття Україною незалежності. В ході бесіди журналісти також дізналися про міжнародну співпрацю товариств з Грецькою Республікою та Республікою Кіпр, освітні програми, надання гуманітарної допомоги тим грецьким поселенням, що знаходяться або на межі зіткнення, або на окупованих територіях, опір окупаційним збройним формуванням тощо.

30 березня 2019 року для міжнародних журналістів було організовано екскурсію Києвом. Відвідали Софіївську та Михайлівську площу, Андріївський узвіз, Майдан Незалежності, побачили чимало історичних місць та пам’яток.

Сподіваємось, що здійснені подорожі та зустрічі з авторитетними  представниками державної влади, медіа, громадського сектору, освіти тощо дозволили іноземним гостям досягти головної мети: отримати джерело достовірної інформації, ознайомити з тенденціями розвитку України. Впевнені, що по завершення прес-туру якість і кількість репортажів про Україну підвищиться.

Академія української преси за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні долучається до максимально оперативного та правдивого інформування міжнародних колег стосовно подій в Україні. Світ має знати реалії, а не вбирати в себе фейки.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right