ВІЗИТ ЗАКОРДОННИХ ЖУРНАЛІСТІВ ДО УКРАЇНИ У ЖОВТНІ 2019

05.11.2019  

З 28 жовтня по 1 листопада 2019 року Академія української преси (АУП) з гордістю приймала представників закордонних медіа в рамках проекту «Прес-тури Україною», що реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Топ журналісти з Грузії, Латвії, Німеччини, Угорщини, Румунії та Туреччини, котрі працюють на різних медійних платформах, завітали до Києва, а згодом і до підконтрольних Україні міст Донецької області. Вся серія прес-турів має на меті продемонструвати журналістам з інших країн світу реальну ситуацію того, що відбувається в нашій державі та на її Сході, ретранслювати суспільні настрої та перспективне бачення вітчизняних експертів з різних галузей.

На першому етапі серії прес-турів у жовтні 2019 року взяли участь:

  1. Alelishvili Lilia, Суспільне телебачення Грузії, Грузія;
  2. Costache Puiu Alexandru, TVR TV, Румунія;
  3. Ghiţă Marin Marinica, TVR TV, Румунія;
  4. Feldmanis Guntis, Латвійське незалежне телебачення (LNT), Латвія;
  5. Franke Thomas, фріланс журналіст друкованих видань та радіо, Німеччина;
  6. Maraci Tamás, Mandiner Online, Угорщина;
  7. Obuz Oguzcan, Haber Global TV, Туреччина;
  8. Varna Ieva, Латвійське незалежне телебачення (LNT), Латвія.

29 жовтня 2019 року учасники відвідали студію Громадського Радіо, некомерційна та неурядова радіостанція формату news & talk, яку можна читати і чути в Інтернеті через сайт або мобільні додатки. Розмовляли з Кирилом Лукеренком, виконавчим директором. Під час зустрічі, закордонні журналісти чимало дізналися з історії розвитку медіа та медіа-бізнесу в Україні, а також про низку успішних проектів, реалізованих Громадським радіо та перспективи розвитку радіомовлення в цілому. Зокрема, спікер розповів: «Ми були засновані у 2013 році та спілкувалися з аудиторією спочатку через вебсайт, соціальні мережі та подкасти. Влітку 2014 року ми вже створили радіостанцію з власною редакційною політикою. На сьогодні ми працюємо на 17 частотах по Україні. Наша загальна аудиторія складає 400 тисяч слухачів на місяць. Ми проводимо ток шоу разом із суспільним мовником вже протягом шести років. У 2015 році ми отримали перші ліцензії на мовлення в регіонах Донбасу. І, на мою думку, 40% нашої інформації спрямовано на аудиторію, що проживає саме на Донбасі».

Того ж дня, закордонні журналісти зустрілися з Ростиславом Павленком, народним депутатом, партія «Європейська солідарність», який розповів про ідеологію політичної сили та окреслив особисту діяльність у процесі визнання незалежності Української православної церкви Вселенським патріархатом. Депутат також відповів на запитання журналістів стосовно співробітництва з іншими державами, боротьби з корупцією в Україні, очікувань народу та інше. Пан Павленко також висловив свою думку щодо можливих виборів на Донбасі: «У відповідності до чинного законодавства, самоврядування може бути впроваджене лише за умови, якщо будуть проведені чесні та прозорі вибори за стандартами ОБСЄ, зокрема, якщо будуть виконані вимоги безпеки…».

Після цього учасники мали змогу відвідати територію «Межигір’я», колишньої резиденції президента-втікача Віктора Януковича. Іноземні журналісти висловили здивування з приводу наявності тут багатьох типових для абсолютної влади атрибутів, притаманних хіба що володарям-монархам.

На завершення іноземні журналісти спілкувалися з Євгенією Кравчук, народним депутатом, Партія «Слуга народу». Пані Кравчук розповіла: «У перші дні парламентської роботи ми сформували уряд, відомий серед нас як уряд технократів. П’ять сьогоднішніх міністрів були представлені у фракції, всі інші, крім одного, ніколи не були в політиці. В нашій фракції немає жодного депутата з попередніх скликань. Усі члени фракції – це нові обличчя, котрі ніколи не займали високих політичних посад. Ми завершили прийняття великої кількості законів протягом останніх двох місяців. Ми скасували депутатську недоторканість і прийняли закон про імпічмент. Ми також плануємо впровадження широкомасштабної реформи приватизації та економічної реформи».

30 жовтня 2019 року журналісти вирушили на схід України. Спершу відвідали школу №22 Слов’янської міської ради у Семенівці (Донецька область). Школа була повністю зруйнована під час військових дій та відновлена після звільнення міста від сепаратистів. Про відродження школи розповіла заступник директора, Мирослава Хоружа. Після цього журналісти оглянули зруйновані війною корпуси місцевої лікарні, що знаходилася неподалік від школи.

Наступним місцем зустрічі став офіс Програми розвитку ООН у місті Краматорськ. Рустам Пулатов, програмний координатор (компонент «Громадська безпека та соціальна згуртованість) та Максим Кицюк, спеціаліст з комунікацій, розповіли учасникам про діяльність ПРООН в Україні та на Донбасі, зокрема щодо економічного розвитку, відновлення важливої інфраструктури, місцевого самоврядування, впровадження реформи децентралізації, громадської безпеки та соціальної згуртованості. «Ми працюємо з громадянським суспільством, з громадами, журналістами та медіа, державними інститутами, службами допомоги, службами юридичної допомоги та обласними адміністраціями для того, щоб налагодити комунікацію між всіма цими структурами. Це працює таким чином: ми спілкуємося з громадою та надаємо можливість активним громадянам розповісти про проблеми розвитку і організовуємо зустріч з відповідними державними органами влади. Відтак, влада чує їх заклики та побажання і приймає рішення щодо тієї чи іншої проблеми. Зі свого боку, ми можемо надати невелике фінансування для втілення певного проекту», – пояснив пан Пулатов.

Протягом 31 жовтня – 1 листопада 2019 року група журналістів відвідала місто Маріуполь.

Учасники відвідали Маріупольський судноремонтний завод. Спілкувалися з Олегом Турським, генеральним директором, та Ларисою Конєвою, головою прес-служби, та переконалися, що тут не лише якісно ремонтують пошкоджені кораблі, але й мають усі можливості для будівництва нових. Говорили про співпрацю з міжнародними судновласниками, роботу під час війни та блокади Керченської протоки, обслуговування різних типів суден в акваторії, залучення фахівців та потенціал виробництва.

Потім завітали до кардіологічного центру, де головний лікар Сергій Орлеанський розповів про те, як відбувається прийом пацієнтів і продемонстрував новітнє обладнання для лікування хвороб серця.

Наступного дня спілкувалися з Михайлом Когутом, першим заступником міського голови м. Маріуполь. Пан Михайло окреслив стратегію розвитку міста, можливості для внутрішньо-переміщених осіб та дії влади з метою покращення надання комунальних послуг.

Далі журналісти дізналися про Маріупольський центра надання адміністративних послуг, відвідали його та отримали інформацію про послуги, які надають громадянам.

Наприкінці наші гості взяли участь в екскурсії містом під керівництвом Олени Дейниченко, члена Національної спілки краєзнавців України. Мали можливість дізнатися про історії міста, його культурну спадщину, промисловий потенціал, насолодитися краєвидами Азовського моря.

Отже, щиро сподіваємося, що закордонні учасники прес-туру отримали доступ до джерел достовірної інформації про події й ознайомилися з деякими тенденціями розвитку сучасної України. З цією метою були організовані зустрічі з авторитетними представниками державної влади, медіа, громадського сектору, освіти тощо. Очікуємо більше нових журналістських матеріалів про Україну.

Академія української преси за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні долучається до максимально оперативного та правдивого інформування міжнародних колег стосовно подій в Україні. Світ має знати реалії, а не вбирати у себе фейки.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right