Все буде медіаграмотно. Для кожного з нас!

25.10.2021  

Добре відомо, що лимон кислий і доводити протилежне дивно. Проте, живучи в еру інтернету і безпробудного потоку сповіщень, багато(!) журналістів, як показує практика, не знають як працювати з інформацією в епоху фейкового безладдя! 

Глибоко переконані, якщо вірні інструменти будуть направлені на нокаутування маніпулятивного контенту і ми будемо знати про фейки рівно так само, як про лимон, який точно кислий — тоді усвідомленого збору, обробки та поширення медійних повідомлень буде більше, а випадків некваліфікованої роботи представників четвертої влади зменшиться. 

Задля того, щоб журналісти України мали стійкість до впливів та НЕ нехтували своєю безпекою: як фізичною, так і психологічною, була створена спеціальна програма в межах проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» який виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольств Великої Британії та Сполучених Штатів Америки в Україні в партнерстві з Академією української преси. 

У тренінговому навчанні закладена місія по:

  • кращому ідентифікуванню небажаних впливів;
  • вдосконаленню знань з цифрової безпеки;
  • підвищенню психосоціальної стійкості;
  • покращенню навичок фактчекінгу;
  • протидії дезінформації та маніпуляціям;
  • розвитку навичок оцінки та плануванню ризиків;
  • глибшому розумінні вразливості аудиторій і впливу на неї неякісного контенту.

Командою організаторів вже проведено чотири заходи офлайн, вони відбулися протягом осені 2021 у Харкові (20-21 та 23-24 вересня), Сєвєродонецьку (5-6 жовтня) та Краматорську (7-8 жовтня). З учасниками-журналістами протягом двох днів працювали професійні тренери-практики, медіаексперти, фактчекери, фахівці з фізичної безпеки та психологи. Коротко розкажемо, як це було, нижче. І рухаємося все далі й далі з непереборним бажанням поширювати медіаграмотність та змінювати світ. 

PRO тренінги у Харкові

Вікторія Романюк (тренерка проєкту з журналістського компоненту) 

«Старт нової програми це завжди відповідально та зворушливо, особливо, коли впроваджуються нові підходи та методологія. Цього разу основним фокусом став психологічний аспект, аналіз ефектів сприйняття інформації, критичне мислення. Я щиро радію, тому, що наші учасники надзвичайно позитивно оцінили цей задум. Професійні журналісти та медійними, з якими вдалося попрацювати, змогли подивитись на знайомі їм речі під новим кутом, прорефлексувати та відчути загрози та можливі наслідки помилок в роботі журналіста».

Наталія Умеренкова (тренерка проєкту з психологічної безпеки) 

«Стартував цикл тренінгів від IREX «Стійкість до впливів та безпека журналістів: як працювати в еру інформаційного безладдя». Першим містом був Харків. Говорили з учасниками про психосоціальну безпеку журналістів. Тема, яка завжди чіпляє за живе. Окрема насолода працювати з такою активною, включеною групою, тим більше віч-на-віч, а не дистанційно. Дякую організаторам та учасникам за можливість теплої взаємодії».

Володимир Панченко (тренер проєкту з журналістського компоненту) 

«Тренінг для журналістів дає можливість доповнити та систематизувати свої знання в сфері сучасних інформаційних впливів. На тренінгу практикуючі учасники діляться власним досвідом з колегами, що допомагає краще сформувати нові знання та навички». 

Ігор Кужик (редактор ТОВ ТРК ІРТ Полтава, учасник проєкту) 

«Надзвичайно потужний тренінг. Гарні ментори, живо, цікаво, практично. Особливо закцентував би увагу на сесії психосоціальної безпеки журналістів. Це було щось нове для мене, але, як виявилося, дуже корисне і те, що стане у нагоді, впевнений, не тільки мені, а й  усім нам журналістам, які стикаються щодня з викликами, стресами та професійним вигоранням. Величезне дякую усім організаторам».

Олексій Пирогов (заступник редактора видання Свобода слова+, учасник проєкту)  

«Захід дуже сподобався. Тренери подали всю інформацію цікаво і зрозуміло. Виділити когось окрему немає сенсу. Все сподобалося. Особливо залучення аудиторії, учасників та тренерів до співпраці. Ну, а якщо говорити про саму організацію заходу, то можу сказати, що дуже вдало підібрано місце проведення. Дуже дякую за сам захід і сподіваюся на майбутнє отримаю ще не раз запрошення на подібні івенти». 

               PRO тренінги у Краматорську

Тетяна Матичак (тренерка проєкту з журналістського компоненту) 

«Теми тренінгу виявилися дуже актуальними для учасників. Кожен приклад з презентацій супроводжувався жвавим обговоренням. Тому за два дні роботи вдалося колективно розробити багато рекомендацій для подальшої роботи регіональних журналістів».

Віталій Копиш (тренер проєкту з журналістського компоненту) 

«Особисто мені, як тренеру, було дуже цікаво працювати з професіоналами журналістської справи на тренінгу в Краматорську. Разом ми розібрали питання фактів і суджень, особливості жанрів журналістики, стереотипів, мови ворожнечі, когнітивних упереджень, пропаганди та ін. Вдячний учасникам за їх активність, залученість в навчальний процес та унікальний досвід, яким вони щедро ділилися». 

Данілова Ольга (журналістка «Правовий контроль», «Провінція», «Костянтинівка сьогодні», учасниця проєкту)

«Я дуже радію, що потрапила на цей тренінг. Захід дав мені не загальні знання про медіаграмотність, безпеку фізичну та психологічну, а поглиблені. Особлива подяка за включення до програми тренінгу блоків фізичної та психологічної безпеки. Я отримала знання та навички і мала можливість практично їх засвоїти. Ці знання допоможуть мені побудувати план протидії дезінформації, боротьби зі стресами, емоційним та фізичним виснаженням і перетворити цей план у звичку. По завершенню заходу у мене залишилися лише гарні враження та позитивний настрій».

Віолетта Цуркан (редакторка стрічки новин Регіональний сайт «Східний Варіант», учасниця проєкту)

«У час, коли ми стикнулися з COVID-19 значно зменшилася кількість тренінгів і ми не мали змоги потрапити на такі корисні заходи. На заході від IREX та АУП я побувала вперше і дуже задоволена і рівнем, і фахівцями, і тим підходом, який використали організатори програми — долучити до навчання фахівців з різних сфер (психолог, експерт з фізичної безпеки). Корисно було почути досвід тренерів, колег, з якими ми працювали ці два дні, адже це була не просто лекція, а дійсно живий тренінг, обмін думками, процесами, досвідом. така форма роботи сприяє тому, щоб запам’ятати всю важливу інформацію якнайкраще».

Олександр Таненок (журналіст «Громадська хвиля», учасник проєкту) 

«Вдячність тренерам та тренеркам за їхню роботу та організаторам за велику справу, яка здійснюється у Донецькій області та по всій країні. Знання, які ми отримали на тренінгу якісні, і я радію, що два дні я мав змогу провести серед колег, колежанок у цій яскравій атмосфері». 

Владислав Леошко (власний кореспондент редакція газети Верховної Ради України «Голос України», учасник проєкту)

«Дякую тренерам та організаторам, які протягом двох днів з нами працювали. Це благодатні зерна, яки ви серед нас зронили. Впевнений, що вони проростуть. Давно не було таких тренінгів у зв’язку з епідеміологічною ситуацією у країні та світі. У нас на Сході часто не вистачає таких професійних, фахових, заходів з цікавими людьми, унікальними спікерами. Це насправді дуже чудова можливість і я радий, що нею скористався». 

PRO тренінги у Сєвєродонецьку

Ірина Баран (тренерка проєкту з журналістського компоненту) 

«Думаю, що ми часто недооцінюємо роль журналістів в поширенні критичного мислення і як лідерів думок, які можуть показувати аудиторії важливість фактів, так і тих, хто може (не завжди свідомо) стати рупором дезінформації і пропаганди. Сподіваємось, що учасники не тільки будуть ще відповідальніше ставитись до своєї роботи, а також закликатимуть до цього своїх колег. Додатковим результатом тренінгу, думаю, може стати те, що окрім журналістики багато наших учасників працюють в педагогічній чи громадській сфері і висловили своє бажання використовувати отримані знання не тільки для себе особисто».

Олексій Павлійчук (тренер проєкту з фізичної безпеки) 

«Розділ «Планування ризиків і фізична безпека» пройшов у повному обсязі. Група плідно  працювала під час теоретичної частини, також під час підсумкового самостійного завдання з оцінки ризиків. Сподіваюся, що усі учасники будуть використовувати під час своєї професійної діяльності навчальний матеріал, знання та навички, здобуті під час тренінгу».

Сергій Молчанов (фрілансер, учасник проєкту) 

«5-6 жовтня я проходив тренінг з теми «Стійкість до впливів та безпека журналістів, як працювати в еру інформаційного безладдя». Тренери розповіли як відрізняти фейк новини, де факти і судження. Як перевіряти правдивість новин. Розказали про джерела інформації. Залишили позитивні емоцій після тренінгу. Олексій Павлійчук - тренер суспільної безпеки, дав багато знань, як зберегти своє здоров'я та життя. Відкрив очі на роботу у складних умовах. Розповів як планувати відрядження. Тетяна Коваленко — спікер на тему «психосоціальна безпека журналістів», розповіла про стрес, і як подолати його, дала практичне значення як залишатися спокійним у будь-якій ситуації. Дуже дякую за сертифікат, він додав віри у себе. Дякую за вашу роботу, було приємно провести з вами ці два дні». 

 

 

Навчальна програма реалізується у межах проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» який виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольств Великої Британії та Сполучених Штатів Америки в Україні, в партнерстві з Академією української преси.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right