Вже доступний новий посібник Академії української преси від Тетяни Іванової

30.04.2024  

Академія української преси презентувала новий посібник, який стане у нагоді медіапедагогам та викладачам закладів вищої освіти. Видання присвячене розвитку медіаграмотності та критичного мислення сучасного студентства. Посібник сфокусований на імплементацію елементів медіаграмотності у предмети гуманітарно-комунікаційного циклу.

Рекомендуємо завантажити та ознайомитися за посиланням: https://www.aup.com.ua/book-review/mediagramotnist-ta-kritichne-mislen-3/

«Ще вчора ми вважали своєю найсильнішою загрозою заангажованість українських медіа та пандемію, а сьогодні, під час війни, наша медіаграмотність потребує від нас нових ефективних методів протистояння з російською пропагандистською машиною. І в цих умовах треба зберігати спокій, концентрацію та рівновагу», — відзначає Тетяна Іванова, авторка посібника, медіаекспертки АУП, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри соціальних комунікацій Маріупольського державного університету.

Використовуючи різноманітні ігри та вправи, які представлені у посібнику, викладачі допоможуть студентам зрозуміти, що інформаційна компетентність і медіакомпетентність — це різні речі.  І це дуже важливо. 

Тому що вміти перемикати кнопки та створювати відео, на яких сучасне покоління дуже знається, це не означає, що молодь вміє критично оцінювати, споживати, та медіакультурно розповсюджувати інформацію. І, на думку Тетяни Іванової, саме ми маємо студентів цьому навчити.  

 Тобто, загальний лейтмотив посібника — це розуміння того, що життя у світі швидкоплинних непередбачуваних подій потребує від нас, викладачів та медіапедагогів, сформувати фахівців, які будуть усвідомлювати, що:

  • чогось не знати і в чомусь сумніватися – це не недолік, а критерій відповідальності та культурності людини інформаційної доби;
  • що дуже важливим є навички не тільки пошуку інформації, а й оцінювання її екологічності та практичності. 
  • і, найголовніше, за допомогою критичного мислення та медіаграмотності залишитися непереможними для брехні та ворожої пропаганди.

   

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right