Як АУП європейських журналістів зустрічала

18.11.2018  

Проект «Прес-тури Україною» зібрав групу журналістів із Естонії, Угорщини, Болгарії та Туреччини, які побували у Києві, Донецькій та Луганській областях. Організатори заходу — Академія української преси та Фонд розвитку ЗМІ Посольства США в Україні певні, що перший із серії прес-тур, дав міжнародним гостям можливість почерпнули масу корисної інформації для своєї професійної діяльності. А зараз, пропонуємо невеличкий екскурс в 13-17 листопада 2018 року.

Учасниками стали:

У перший день для журналістів було заплановано три зустрічі з представниками українських та міжнародних медіа. Спілкуванню передувала інформація про особливості висвітлення подій в Україні та функціоналу медіа. Своїми принциповими позиціями у роботі ділилися: головний редактор «Громадське радіо» Тетяна Трошинська, засновник «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий та головний редактор тижневика Юлія Мостова, військовий журналіст газети «Gazeta Wyborcza» Пьотр Андрусечко, журналіст американського журналу «Foreign Policy» Ян Бейтсон.

Далі учасники прес-туру зустрілися з народними депутатами України. Спочатку з Миколою Княжицьким, потім із Мустафою Наємом. Під час обох зустрічей політики висловили своє бачення поточного розвитку й майбутнього України.  День завершило спілкування з радником Міністра з питань тимчасово окупованих територій, послом України в Хорватії та Боснії і Герцеговині 2010-2017 роках Олександром Левченко. Він допоміг міжнародним журналістам зрозуміти реальну ситуацію на окупованих територіях та почути комплекс дій щодо вирішення політично-конфліктних питань.

14 листопада 2018 року, група відвідала школу № 22 у Семенівці, яка була повністю зруйнована під час військових дій та відновлена після звільнення міста від бойовиків. Зустріч провів директор школи — Сергій Борисенко.

Шлях далі журналісти тримали до кризового медіа-центру «Сіверський Донець». Представник організації Олег Невениця зауважив, що вони оперативно інформують громадян про надзвичайні події та тісно співпрацюють з національною поліцією. А от про те, що реально відбувається у місті та які перспективи розвитку має Сєвєродонецьк розповів блогер Аріф Багіров. Також ним була проведена екскурсія для учасників.

15-16 листопада стало не менш захоплюючим. Група мала ряд цікавих зустрічей у місті Маріуполь. Кого бачили та про що говори?

  • Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Михайло Івченко. Учасники почули, як команда молодих керівників міста залучає кошти на розвиток освіти, медицини, підприємств й благоустрій міста.
  • Ректор Маріупольського державного університету Костянтин Балабанов, підкреслив, що випускники закладу мають успішний бізнес та працюють у провідних організаціях ЄС. Про візит до ВНЗ можна почитати тут>>>
  • Завітали до кардіологічного центру, де головний лікар Сергій Орлеанський сказав, що заклад оснащенний новітнім обладнанням для оперування хвороб серця. Також відвідали маріупольський Центр надання адміністративних послуг.
  • Опорна школа № 66. Директор закладу Наталя Ровицька продемонстрували як учні навчаються за допомогою цифрових мікроскопів, планшетів, 3D принтеру й «наборів юного Ейнштейна».
  • День завершила екскурсія по місту.

Один з учасників залюбки поділився з нами враженням щодо програми: «Програма була дійсно чудовою. Отримав велику насолоду від участі. Сподіваюсь, що Ваші наступні події будуть такими ж гарними, як і цього разу». 

Інший учасник, кореспондент однієї з провідних газет Туреччини «Hurriyet» Ілкер Сезер, у своєму матеріалі розповів про війну на Сході, Революцію Гідності й долю Криму. Ознайомитися можна тут>>>

Сподіваємося, що по закінченню такого насиченого прес-туру учасники матимуть чітке враження про Україну. Адже «важливо, щоб західні журналісти отримали безпосередній доступ до українських ньюзмейкерів, до очевидців подій, що у нас відбуваються, або самі стали свідками цих подій. Це дозволить достовірніше та оперативніше інформувати світ про події в Україні», підсумував Президент академії української перси Валерій Іванов.

 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right