«Завдання журналістів полягає у тому, щоб пояснити звичайним людям як можна впливати на рішення місцевої влади», - Валерій Іванов

08.11.2017  

7-8 листопада 2017 року в Харкові відбувся дводенний семінар для журналістів та студентів «Як зрозуміло писати про децентралізацію». Захід організований Академією української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна в Україні за фінансуванням Міністерства закордонних справ Німеччини.

Валерій Іванов, Андрій Юричко, Віталій Загайний - тренери семінару

«Завдання журналістів полягає у тому, щоб пояснити звичайним людям як можна впливати на рішення місцевої влади. За журналістами також залишається контроль за діями влади, фінансовими витратами, кадровими призначеннями. Чесна, збалансована інформація, матеріали із дотриманням журналістських стандартів - все це підвищує рівень довіри до мас-медіа та впливовість журналістів», - зазначив Валерій Іванов, президент Академії української преси.

Валерій Іванов

Віталій Загайний, фахівець з питань самоорганізації та самоврядування, голова Центру громадянських ініціатив протягом дводенного семінару розповів учасникам про яскраві приклади вдалих громад, а саме: «Є приклади успішних громад, які після об'єднання позбулися дотацій і займаються фінансуванням власних інфраструктурних проектів. Вони відмовились від поборів у школах, а також мають кошти на соціальні проекти - оплачують безкоштовний проїзд пенсіонерам та ветеранам. Також вводять доплати за престижність професії для вчителів. Крім того, новостворені ТГО переглядають витрати, економлять і навіть знаходять можливості заробляти кошти на раніше збиткових проектах. Наприклад, вивіз сміття з населених пунктів».

Віталій Загайний

Андрій Юричко, медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, пояснив учасникам семінару про важливість реформи децентралізації та її вплив на журналістську діяльність. «Роз'яснювальна журналістика - важливий етап становлення нових територіальних громад. Децентралізація відкриває нові можливості щодо фінансування громадських проектів, розподілення коштів, залучення інвестицій на місцевому рівні. При цьому додається роботи і журналістам - описувати ці процеси, роз'яснювати, давати поради від експертів, демонтувати успішні приклади співпраці».

Андрій Юричко

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини), спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right