«Журналіст повинен звертати увагу не на те, про що говорить місцева влада, а на те – про що вона мовчить» – Андрій Юричко

03.03.2017  

«Як зрозуміло писати про децентралізацію» – під такою назвою пройшов тренінг для журналістів у Запоріжжі 2-3 березня 2017 року. Захід організований Академією української преси за підтримки фонду Фрідріха Науманна в Україні, за фінансуванням Міністерства закордонних справ Німеччини.

Тренери Валерій Іванов, Віталій Загайний та Андрій Юричко

 

На тренінг у Запоріжжя зібралися практикуючі журналісти, для яких тема адміністративної реформи не новина, а буденність. Вони озвучили масу конкретних прикладів подій, які відбулися, та отримали експертну оцінку діям місцевої влади, можливі шляхи подолання проблем від експерта з питань самоврядування та самоорганізації Віталія Загайного.

«На сьогодні сформовано приблизно третину місцевих територіальних громад, – зазначив Віталій Загайний. – На процесі їхнього формування, вивчаючи помилки чи успішні кроки ми і повинні допомогти подальшому формуванню всіх місцевих громад країни, розуміти компетенцію органів місцевого самоврядування та процесів, через які громада формує, контролює та впливає на владу».

Віталій Загайний

Розбираючи запропоновані журналістами випадки, Віталій Загайний акцентував увагу на правах та обов’язках місцевої влади щодо громад, які вони представляють. А також на праві громад самим вибирати та формувати майбутню політику дій. Найбільше запитань стосувалося взаємодії, а найчастіше, протистояння між громадами, владою та політичними партіями. Адже останні формують в місцевих радах більшість і, фактично, приймають рішення виходячи із своїх інтересів.

«Регіональна преса відіграє у демократичній європейській країні важливу роль, стаючи платформою для обміну інформацією та майданчиком для висловлювань думок, –  сказав президент АУП Валерій Іванов. – Місцевий експерт, чиновник чи активіст завжди важливіший для громади, бо він безпосередньо задіяний у процесі її існування і прийнятті рішень».

Практичні поради на що звертати увагу, як шукати теми, де знаходити експертів для коментарів розповів журналіст та медіатренер Андрій Юричко.

«Журналіст повинен звертати увагу не на те, про що говорить місцева влада, а на те – про що вона мовчить, – зауважив Андрій Юричко. – Пошук прогалин або відсутність інформації там де вона має бути – дзвіночок для журналіста, що на це треба звернути увагу і розповісти зацікавленому читачеві».

Андрій Юричко

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини), спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Захід організований Академією української преси спільно з Фондом Фрідріха Науманна За Свободу, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right