Журналістика під час війни: як треба, як має бути і як неможливо

10.11.2017  

«Стандарти журналістики в умовах війни та кризи» — саме з таким меседжем завітали до Сєвєродонецька медіаексперти та медіатренери. Семінар відбувся 9-10 листопада у стінах Кризового медіа-центру «Сіверський Донець». Захід організований Академією української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна в Україні за фінансуванням Міністерства закордонних справ Німеччини. Під час дводенних навчань учасники отримали відповіді, зокрема, на такі питання: чому журналіст має залишатися поза конфліктом? Яка інформаційна картина насправді переважає у східних областях та чому ретельність перевірки інформації посилюється в зоні бойових дій?

Валерій Іванов, Пьотр Андрусечко, Володимир Мостовий (справа наліво)

«Під час конфлікту головним обов’язком журналіста є ретельна перевірка інформації у незалежних один від одного джерелах. Також, збір компетентних коментарів щодо подій і поточних процесів. Наприклад, в інформаційних жанрах особливу увагу слід приділяти емоційному забарвленню журналістських матеріалів. Тобто вони не мають його нести» –  зауважив Володимир Мостовий. Також, експерт наголосив, що журналіст повинен залишатися поза конфліктом,  як складно б це не було. Навіть,  якщо в твоїй країні війна...

«В зоні бойових дій та масових заворушень слід дуже ретельно перевіряти інформацію. Головна мета журналіста – передавати факти та інформацію.  Жодних оцінок та власних суджень», ­– наголосив Пьотр Андрусєчко, військовий журналіст, який висвітлював конфлікти на Балканах, Придністров’ї, Грузії. З 2013 року працює в Україні як кореспондент польських медіа. З квітня 2014 є журналістом «Gazeta Wyborcza». Протягом 2014-2015 років постійно перебував в зоні збройного конфлікту в Донецькій області, часто давав коментарі безпосередньо з поля бою. Лауреат премії Гран-Пресс «Журналіст року 2014» (Польща).

Під час дискусій із регіональними журналістами були порушені теми законності чи моральності отримання журналістської акредитації в так званих «ДНР» та «ЛНР». Обговорювалися умови та особливості перетину зони розмежування, роботи на територіях непідконтрольних українській владі. Забезпечення прав та безпеки людей, які погодилися поділитися інформацією.

Президент Академії української преси Валерій Іванов пояснив, яка місія регіональних журналістів, наголосив на стандартах роботи журналіста під час висвітлення конфлікту: «Достовірність та неупередженість – це головні професійні стандарти, яких повинен притримуватися журналіст під час висвітлення конфлікту. Адже рівень довіри населення до українських медіа на сьогоднішній день є критично низьким. У східних областях люди навколо себе бачать іншу реальність. Зовсім інакшу інформаційну картинку на відміну від тієї,  яку подають центральні медіа. Завдання  регіональних журналістів – писати про те, що дійсно відбувається в їх регіонах».

Експерти обговорили із учасниками основні проблеми,  які постають перед українськими журналістами в умовах конфлікту на Донбасі. А саме: мову ворожнечі, журналістику відданості та пропаганду. Разом дійшли висновку, що в журналістиці ці явища є  абсолютно неприпустимими.

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right