Експерти: хто це такі та як їх знайти?!

23.03.2021  

22-23 березня 2021 року відбувся  вебсемінар «Ігри експертів: мистецтво маніпуляцій». Організатор — Академія української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера (філія у Харкові). 

Завдяки тренерам учасники дізналися, як шукати експертів; хто такі фейкові експерти; як створюються і розповсюджуються міфи; як перевірити експертів; що таке інформаційний тролінг.

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «Цікава ігрова форма дозволяє засвоїти дуже корисні навички. Ми продовжуємо ці чудові тренінги».

Медіатренер, керівник фактчек-проекту «БезБрехні» Олександр Гороховський розповів: «Обіг новин та повідомлень в інформаційному просторі сьогодні настільки швидкий, що як показують різні дослідження, пересічний користувач встигає почути, побачити чи прочитати не більше десятої частини з цього потоку. Але навіть і цей мізерний обсяг інформації про події, явища, тенденції він часто-густо сприймає через, так званих, «посередників» - різного гатунку експертів, лідерів думок і просто гарних на обличчя особистостей, яких запросили «на телік». Така ситуація відриває неймовірні можливості для зловживань інформацією – маніпуляцій, фальсифікацій, підміну фактажу. І як результат – активний вплив на суспільну думку».

Медіатренер, журналіст, викладач Національного університету «Острозька академія» Сергій Штурхецький відзначив: «Як визначити експертність тієї чи іншої людини – питання не з легких і задають його не лише звичайні телеглядачі новин, але й продюсери телеканалів. Від того, чи знайдемо ми правильні відповіді на це запитання, залежить наша інформаційна гігієна, від того, чи продюсери знайдуть правильне рішення – залежить якість інформаційного продукту телеканалу. На жаль, не завжди до визначення експертності ставляться відповідально і тому ми спостерігаємо негативні наслідки в інформаційному просторі – поширення чуток, теорій змов, фейків тощо. Ми спробували зазирнути за лаштунки ток-шоу, розглянути технології створення і поширення теорій змов».

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right