Глядіть в обидва ока: журналіст в період виборів

23.05.2019  

Саме таким був генеральний меседж журналістів і студентів журфаку Херсонського державного університету — учасників семінару «Cвiтовi стандарти журналістики в умовах виборів». Організаторами є Академія Української преси та Фонд Фрідріха Науманна за Свободу.

Володимир Олійник, Валерій Іванов, Андрій Юричко (зліва направо)

Дійсно, період виборів — це своєрідний рубікон, точка неповернення в горизонталі взаємодії: політик-народ (виборці) — журналісти. Це період, коли професіоналізм журналіста і його громадянський обов'язок особливо важливі. Саме він стає тим «прожектором» правди і об'єктивності, від яких згодом залежить правильний вибір щодо подальшого шляху розвитку країни, її свободи і демократії.


Журналіста підстерігає дві небезпеки: як залишитися вірним своїй професії, а не стати піарником (джинсовиком) чергового «ходка у владу». Друга, — не менш небезпечна: як, з огляду на реалії української політичної ситуації сьогодні, дати виборцю вірні вектори оцінювання обіцянок політика, показати маркери його об'єктивності і маніпулювання, продемонструвати різницю між реальною і символічною політикою.

Тетяна Іванова

Андрій Юричко

«Дивіться в обидва», — попереджають нас журналісти, причому не тільки за маніпуляціями політиків, а й за дотриманням професійних стандартів самих «майстрів пера». Нехай це стане основним напуттям усім нам в період виборчих кампаній.

Тренерами заходу стали медіаексперт, доктор педагогічних наук, професор, керуючий партнер Академії української преси Тетяна Іванова та медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко.

Яна Гаврилова, доцент кафедри соціальних комунікацій Херсонського державного університету на своїй сторінці у Фейсбук>>> відмітила, що семінар пройшов на одному подиху: «Актуальною і важливою інформацією ділилися досвідчені, компетентні та креативні фахівці у медіасфері. Валерій Іванов розповів про роботу соціологічних служб під час виборів, дав поради журналістам, як не потрапити на гачок соціологів і політиків. Тетяна Іванова навчила у формі гри, як відрізнити оціночні судження від фактів, на конкретних прикладах продемонструвала інструменти маніпуляції свідомістю аудиторії у ході виборчих перегонів. Практичні вправи від Андрія Юричка допомогли учасникам заходу сформувати чіткі уявлення про роботу «жовтої» преси та важливість контенту ЗМІ.
Щиро дякую Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу за прекрасну організацію заходу та можливість отримати корисні знання для подальшої професійної діяльності».

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right