Непатріотична професія: якою має бути робота журналіста в кризових ситуаціях

21.05.2019  

Стандарти професії визначають майбутнє в кар'єрі журналіста. Настав час, коли журналісти самі вправі обирати модель своєї діяльності: працювати за міжнародними принципами, чи нехтувати ними. Дотримуючись першого пункту, журналіст заробляє собі чесне ім'я та повагу читачів. Обираючи другий варіант, нічого окрім недовіри та незатребуваності він не отримає. Питання правильної роботи журналіста активізується, коли є кризові умови, помножується його відповідальність в зоні воєнних дій. Егоїзм та право першості відходить на другий план, адже на кону стоїть питання безпеки, яке залежить не тільки від нього самого. Академія української преси за підтримки Фонду Конрада Аденауера (Філія у Харкові) провела дводенний семінар «Журналістика конфліктів: стереотипи, лексика, акценти» під час якого детально було викладено схему роботи журналіста в місцях, де є збройний конфлікт. Захід відбувся у Харкові 16-17 травня 2019 року.

«Журналісти на війні – неупереджені спостерігачі, — каже президент Академії української преси Валерій Іванов, — Деякі українські журналісти вважають, що на російську пропаганду треба відповідати контр-пропагандою, тому і створюють відповідний контент не розуміючи, що така стратегія не працює», — додав експерт.

Фундатор тижневика «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий зауважив: «Фейкова інформація, яка поширюється під впливом патріотизму та переживаннями за свою країну є масштабною проблемою медіапростору. Це неправильно, непрофесійно і неефективно. Основна задача журналіста — донести до людей правду, тільки таким чином суспільство буде вам довіряти.
ніяких оцінок, власних суджень».

«Дотримання професійних стандартів — основна вимога до матеріалів про конфлікти. Найкраще збалансовані матеріали виходять років через п‘ять чи десять після примирень, коли сторони готові розповідати правду, а не займаються пропагандою власних точок зору, — підкреслив медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка Андрій Юричко, — Єдиний вихід для журналістів — постійно зберігати збалансованість подачі, ретельно перевіряти факти та давати слово усім учасникам конфлікту».

Захід організований Академією української преси за підтримки
Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right