Інформаційне забезпечення реформи освіти

26.09.2018  

24-25 вересня у Рівному відбувся семінар «Як зрозуміло писати про реформу освіти». Організаторами заходу є Академія української преси спільно з Національною спілкою журналістів за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу при фінансуванні Міністерства закордонних справ Німеччини.

Володимир Олійник, менеджер проекту Фонду Фрідріха Науманна за Свободу розповів учасникам про діяльність Фонду та можливості, які передбачені для журналістів України.

Володимир Олійник

Під час семінару обговорювалися базові засади освітньої політики, без яких неможливо створити професійний журналістський матеріал, зокрема:

Як дізнатися про потреби цільової аудиторії? Як працювати із джерелами інформації? Коли залучати експертів? Ці позиції розтлумачував Президент Академії української преси Валерій Іванов:

«Коли ви пишете про реформу освіти, треба зображувати не тільки її переваги, а й недоліки. Не варто підходити до цього питання однобоко. Плюралізм має домінувати, а баланс бути базисом вашого матеріалу», зазначив експерт.

Що змінить Нова українська школа? Який матиме зміст, структуру та головне — якість? На кого в більшій мірі розрахована реформа? Відповіді на ці питання дала радниця міністра освіти України, заслужена журналістка України Іванна Коберник:

«Насамперед реформа для дітей. Вона має на меті вирішити проблему орієнтованості освіти на життя, перехід від школи знань до школи компетентостей — динамічної комбінації знань, умінь, навичок, способів мислення», сказала експертка.

Іванна Коберник

Де журналісту черпати інформацію? Як отримати доступ до цікавих джерел? З чого почати матеріал та як обіграти складну тему через призму простого героя? Секретами по створенню успішного тексту поділився медіатренер та журналіст, викладач Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Юричко:

«Журналіст виступає, зокрема, посередником між аудиторією та владою. При написанні треба враховувати експертні точки зору, а не загальне бачення ситуації. Потрібно досконало розібратися у питанні, яке висвітлюєте, та дати повну картину для сприйняття», — підкреслив експерт.

Андрій Юричко

Ольга Мітчук, декан факультету журналістики Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем'янчука висловила подяку організаторам та додала: «Семінар пройшов динамічно та продуктивно, змістовно та корисно для всіх учасників».

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right