Київ-Донбас напередодні можливого посилення військового конфлікту з РФ: престур європейських журналістів

08.02.2022  

Що відбувається на відстані 800 метрів до лінії розмежування? Як готуються до оборони військові? Який настрій у жителів Донеччини та Луганщини? Що кажуть представники влади на Донбасі? 24-29 січня 2022 року дванадцять європейських журналістів відвідали Україну в рамках проєкту, який організовує Академія української преси та Посольство США в Україні.  

Київ

Перша зустріч відбулася у Посольстві США в Україні. Девід Геренбек, радник з політичних питань та Волтер Браунолер, радник з питань преси та освіти обговорили із журналістами поточний стан подій в Україні та позицію уряду США.

У Національній спілці журналістів України із головою спілки Сергієм Томіленком обговорили питання безпеки журналістів в Україні, зокрема у зоні бойових дій.

Відомий журналіст Микола Семена, який співпрацює із «Дзеркалом тижня» та «Радіо Свобода», розповів, про події, які відбувалися у анексованому Криму. Як російська влада засудила його за сепаратизм та заборонила займатися професійною діяльністю.

Член делегації України в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Сергій Гармаш вважає, що Росія буде продовжувати нагнітати конфлікт, але не шляхом прямого військового втручання, а через сепаратистів на Донбасі. Мета – змусити Україну прийняти зміни у Мінських угодах, на умовах поставлених РФ, та змінити українську владу на більш лояльну.

Потім журналісти зустрілися з народним депутатом України (Європейська солідарність), головою української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи, віцепрезидентом ПАРЄ (2015), президентом Комітету ПАРЄ з культури, освіти, науки та ЗМІ Володимиром Ар’євим. Він зауважив, що за умови вторгнення в Україну, РФ отримає жорстку відсіч. Зараз українська армія набагато потужніша, аніж була у 2014 році, коли Крим було анексовано.

Донбас

 

У Краматорську журналісти зустрілися із головою Донецької обласної цивільно-військової адміністрації Павлом Кириленком. Під час зустрічі найбільшу увагу приділили безпековій ситуації на території області.

«Наразі ми не спостерігаємо збільшення кількості військ поблизу лінії розмежування, однак Росія нарощує власні сили поблизу українських кордонів на інших напрямках. Серед мешканців області немає хвилювань та паніки, адже ми вже пережили найбільш гарячі фази війни у 2014 та 2015 роках. Наразі мешканці Донеччини та наші військові готові захищати країну, готові дати гідну відсіч ворогу. Ворог регулярно здійснює обстріли з непідконтрольної території як зі стрілецької зброї, так і з артилерії. Кожен такий випадок фіксується штабом ООС та представниками місії ОБСЄ. Існують напрямки, на яких активно діють професійні російські снайпери. Наразі ситуація на лінії розмежування повністю контрольована українськими збройними силами», – сказав Павло Кириленко.

Більше інформації: https://dn.gov.ua/news/meshkanci-donechchini-ta-nashi-vijskovi-gotovi-zahishchati-krayinu-pavlo-kirilenko

У Луганській обласній цивільно-військовій адміністрації відбулася зустріч із першим заступником голови Олексієм Смирновим та заступником командира оперативно-тактичного угруповання «Північ», полковником Ярославом Пистуном.

Більше інформації: http://loga.gov.ua/oda/press/news/bezpeka_ievropi_formuietsya_sogodni_same_tut_na_shodi_ukrayini_na_luganshchinu

 

Також, журналісти мали зустріч із керівником Гірської міської військово-цивільної адміністрації Олексієм Бабченком.

«Війна в Україні почалась не вчора, вона продовжується з 2014 року. Ми постійно удосконалюємо свої навички, тренуємося, проводимо практичні заходи з евакуації для цивільного населення», — заявив Олексій.

 

Після зустрічей журналісти відвідали селище Золоте-3, побували у 800 метрах від лінії розмежування. Поспілкувалися із місцевим населенням.

 

 

Також, журналісти відвідали Дружківку (Донецька область), побували у музеї «Дружківська катівня» та поспілкувались із Народним Героєм України Анатолієм Водолазським. Який у самий розпал захоплення Дружківки сепаратистами, у 2014 році, з українським прапором вийшов в центр міста на акцію протесту. Був затриманий та замордований сепаратистами.

Отець Діонісій, військовий капелан, розповів, як у 2014 році його схопили сепаратисти та декілька діб утримували у катівні. Чудом його відпустили, надавши одну добу для того щоб він назавжди покинув Дружківку.

У Семенівці, що поблизу Слов’янська, спілкувались із Сергієм Борисенком, директором школи №22 Слов’янської міської ради. Школа була захоплена сепаратистами, які зробили там свою базу. Вона була повністю зруйнована під час військових дій навесні 2014 і відремонтована після звільнення міста. Сергій Борисенко, розповів про те, як саме захопили школу та про її відновлення. Він наголосив, що навіть у свій похилий вік записався у добровольці і, за потреби, візьме зброю та буде захищати Україну.

Проект «Престури Україною» виконується Академією української преси за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right