Кіноосвіта - нові межі шкільної освіти: досвід Польщі

30.06.2016  

30 червня 2016 року в Будинку Кіно (м. Київ, вул. Саксаганського, 6) Академія української преси в партнерстві з Польським Інститутом в Києві, Міністерством освіти і науки України, Національною спілкою кінематографістів України та ІМФЕ ім. М. Рильського провела круглий стіл «Кіноосвіта Польщі: досвід синергії кіногалузі і освіти. Кіно як засіб формування національної ідентичності».

20160630_120451

Олена Бабій вітає учасників заходу

20160630_121024

Юстина Цалчинська, Пилип Іллєнко, Валерій Іванов та Тамара Бакка (зліва направо)

Зі вступним словом виступили:

  • Валерій Іванов, президент Академії української преси, проф., д-р філол. наук;
  • Пилин Іллєнко, Голова Державного агентства України з питань кіно;
  • Олена Бабій, експерт з програмної діяльності Польського Інституту в Києві;
  • Тамара Бакка, член Науково-методичної комісії Міністерства освіти і науки України з філософських і світоглядних дисциплін, доцент кафедри методики навчання суспільних дисциплін і гендерної освіти Інституту історичної освіти НПУ імені М. П. Драгоманова.
20160630_130743

Юстина Цалчинська знайомить учасників з засадами роботи з кінофільмами під час уроків і на позашкільних заходах

Під час круглого столу Юстина Цалчинська, лектор і автор модельних занять проекту Filmoteka Szkolna та Польського Інституту кіномистецтва, ментор аматорської молодіжної кіношколи презентувала проект Filmoteka Szkolna, засади роботи з кінофільмами під час уроків і на позашкільних заходах. Круглий стіл зібрав близько 70 учасників.

20160630_120232

«Ми відібрали фільми не просто щоб показати історію польського кіно, ми також хотіли презентувати фільми як відправні точки для різноманітних дискусій. Фільми розподілили в тематичні підгрупи, щоб учителям було легше зорієнтуватися, на яких предметах їх можна використовувати. Наприклад, це такі теми, як «Перехрестя історії», «Серед мистецтв», «Національні стереотипи», «Релігія», «Кіно про кіно» (теорія і практика створення фільмів)» - відзначила Юстина Цалчинська.

Більшість фільмів у колекції Filmoteka Szkolna – це старі кінокартини: «Було добре надати цим фільмам нове життя, тому що в інший спосіб ніхто б не дізнався про їх існування. Якщо їх показують по телебаченню, то вночі».

Координатор заходу Оксана Волошенюк, менеджер медіаосвітніх програм Академії української преси, кінознавець Інституту мистецтвознавства, фольклористики і етнології ім. М. Рильського НАН України зауважила, що декілька днів тому, до ювілею Івана Миколайчука, презентували відреставровану версію фільму «Білий птах з чорною ознакою». То ж українська кіноспільнота має докласти зусиль, щоб ця кінострічка дійшла до шкіл, до молодих глядачів, а не залишилася лише на небагатьох столичних екранах. З презентацією Юстини Цалчинської можна ознайомитися тут >>>

6 та 7 слайд презентації присвячений творчості Кшиштофа Кесльовського, впливового польського кінорежисера і сценариста, номінованого на премію «Оскар». На зустрічі учасники переглянули фільм "Сім жінок різного віку" та поділилися на групи "Час", "Молодість", "Мрії", "Доля". Після цього кожна тематична група вигадала запитання, які відповідно стосувалися часу, молодості, мрій та долі героїнь фільму.

Фільм "Сім жінок різного віку"

 

Ми також зафільмували для вас кілька відеолекцій, які скоро будуть доступні на порталі «Медіаосвіта і медіаграмотність». Польські колеги подарували для бібліотеки АУП свої напрацювання.

20160630_122151 20160630_122200 20160630_123039

Зразок кінотворчості польських школярів

Фестиваль кіно від Юстини Цалчинської 

Додатковий матеріал на сайті MediaSapiens

Захід став можливим завдяки підтримці Польського Інституту в Києві

Проведення цього заходу, а також весь проект з впровадження медіаграмотності в Україні, стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «У-Медіа», що виконується міжнародною організацією Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Академії української преси (АУП) та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right