Нова ера медіатренерів в Україні. Протидія дезінформації через інновації та критичне мислення від АУП

19.03.2024  

15-16 березня 2024 року в Києві Академія української преси зустріла нових «Медіатренерів країни». Цей проєкт зібрав мультиплікаторів знань та навичок у сфері медіаграмотності. У центрі уваги цьогорічної програми були інформаційні технології та засоби безпеки, з акцентом на використанні штучного інтелекту (ШІ) у тренерській практиці.

«Ми не вчимо декодувати тексти та шукати фейки, ми формуємо навички для того, щоб це зробити самим. Пригадайте Конфуція про рибу та рибалку? Саме такий підхід до медіаграмотності у найрозвиненіших країнах світу і у нас в АУП» — зауважила Тетяна Іванова, медіаекспертка Академії української преси, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри соціальних комунікацій Маріупольського державного університету. 

Під час заходу тренери наголошували на критичному мисленні як на ключовому інструменті протистояння дезінформації, що є особливо актуальним у контексті сучасних реалій. 

Учасники дізналися, як самостійно протистояти дезінформації, яка вражає думки, погляди та переконання українців, та були ознайомлені з новітніми цифровими можливостями і засобами безпеки, що виходять за рамки традиційних методів захисту, таких як двофакторна аутентифікація чи ланцюг паролів.

«Одна з найпростіших форм засвоєння інформації і застосування її потім у повсякденному житті — це ігрова. АУП підготувала вправи з медіаграмотності, в які грають і дорослі, і діти. За малюванням, реагуванням та обговоренням у веселій формі, криється розуміння роботи алгоритмів соцмереж, правила перевірки фактів, збереження паролів профілів в інтернеті, — сказав Андрій Юричко, медіатренер, журналіст, кандидат філологічних наук, викладач КНУ імені Тараса Шевченка. — Це знання та навички, які варто засвоїти та використовувати у повсякденному житті».

Тренери проєкту наголосили на важливості освітньої місії медіатренерів, запрошуючи їх стати передовими борцями з дезінформацією та сприяти розвитку критичного мислення серед широкого кола громадян. Такий підхід, зокрема, допомагає зміцнювати інформаційну стійкість суспільства та захист від ворожих інформаційних атак.

«Безпека в інтернеті — це не про везіння, а про звички. Використовуй ліцензоване програмне забезпечення, оновлюй його, використовуй надійні паролі та не ігноруй 2-факторну автентифікацію. Це як «щеплення» від більшості вірусів цифрового світу», — відзначив Павло Білоусов, експерт з питань цифрової безпеки в Nadiyno.org.

Захід став платформою для обміну досвідом та знаннями між медіатренерами, які мають стати ключовими фігурами у вихованні медіаграмотного суспільства, здатного критично оцінювати інформацію та відстоювати правду в епоху глобальних інформаційних викликів.

 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right